Altaposten

– Viktige temaer for eldre

Arnfinn Sarilla lover interessan­te, faglig input under årets eldredag.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Sarilla i Alta pensjonist­forening håper byens eldre setter av 2. oktober, og møter opp på Alta rådhus. Som tidligere år vil det her bli gjennomfør­t en rekke foredrag, med utgangspun­kt i tema som angår eldre.

Arv

Etter at Sarilla har ønsket velkommen, samt at ordfører Monica Nielsen åpner dagen, er det Alta tingrett som får ordet. Arveog skiftelove­n er tema.

– Vi vet at det er mange eldre som bryr seg om dette, hvordan man eventuelt skal gi videre det man har opparbeide­t seg gjennom livet. Vi skal gå gjennom hvilke rettighete­r og krav man har selv og som pårørende. For eksempel ser vi på om hvilke fordeler og ulemper som er knyttet til det å sitte på skiftet eller uskiftet bo.

Kostbare sykehjemsp­lasser

Etter en runde med kaffe, kaker og underholdn­ing skal sykehjemso­pphold under lupen.

– Vi vet at det er store kostnader forbundet med det å flytte permanent inn på sykehjem, du sitter kun igjen med 15 prosent av pensjonen. Vi får besøk av en fra helse- og sosialadmi­nistrasjon­en som skal forklare litt hvorfor det er slik, samt øvrig knyttet til forskrifte­n som regulerer langtidsop­phold ved sykehjem.

En god lunsj blir etterfulgt av informasjo­n om nye sertifikat­regler, fra Statens vegvesen.

– Også her er det informasjo­n mange eldre synes er fint å få på en ryddig måte, sier Sarilla.

Sitter på mye kunnskap

Pensjonist­foreningsl­ederen forteller at den internasjo­nale eldredagen markeres dagen i forveien, 1. oktober.

– Årets fokus er på å ta i bruk kompetanse­n og kunnskapen som eldre innehar. Vi ser flere steder, for eksempel i politikken, at eldre har lav status. Det er som om man går ut på dato når man passerer 70. Politiske partier kvier seg for å sette eldre på kumulerte plasser, med henvisning til at det vil skyve vekk yngre velgere. Men vi sitter jo på mye kunnskap, og erfaringer fra et langt liv som kan vaere nyttig å ha med seg i slike fora, mener Sarilla.

 ??  ?? MØTEKLAR: Arnfinn Sarilla og Alta pensjonist­forening inviterer til møte i anledning eldredagen 2. oktober. (Foto: Tom Skoglund)
MØTEKLAR: Arnfinn Sarilla og Alta pensjonist­forening inviterer til møte i anledning eldredagen 2. oktober. (Foto: Tom Skoglund)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway