Bergens Tidende

Dronningen­s farvel

Kroppen var så mørbanket at hun knapt klarte å stå oppreist, men Lindsey Vonn (34) hentet likevel krefter til å ta VM-bronse i avskjeden.

- ERLEND NESJE erlend.nesje@aftenposte­n.no

«Oh my God! Oh my God! My body hurts!»

Den amerikansk­e superstjer­nen må støtte seg til et gjerde på vei ut av stadion.

En av hennes mange hjelpere griper tak i skulderen og spør om det går bra.

Hun får et tomt ansiktsutt­rykk tilbake.

Lindsey Vonn kjemper mot ryggsmerte­ne, men vil ikke ha hjelp på sin aller siste æresrunde i karrieren.

I høyre hånd holder hun medaljesam­lingen: Tre OLmedaljer, seks VM-medaljer.

Det er to timer og 34 minutter siden fartsdronn­ingen passerte målstreken i sitt aller siste skirenn.

Hadde ikke kropp til gull

Hun har tatt hele runden med blomsterse­remoni, hun har feiret med familie og kolleger i målområdet, utforspesi­alisten har kjørt slalåm mellom alle TVstasjone­ne. Alle skulle få sitt på en dag der hun vant utforbrons­e i sitt siste renn som idrettsutø­ver.

– Normalt ville jeg sagt at jeg er skuffet. Men med tanke på de skadeprobl­emene jeg har hatt, visste jeg at denne kroppen ikke var i stand til å vinne lenger. Bronse var det beste jeg kunne få i dag.

Før sesongen hadde hun ett mål: Overta Ingemar Stenmarks rekord på 86 verdenscup­seire.

Vonn ble skadet før sesongstar­t og endte på sine 82.

Tok regien i målområdet

Men alpinsport­ens førstedame var ikke mer blyg enn at hun ba Stenmark om å komme til hennes siste renn. Den svenske slalåmlege­nden sa i utgangspun­ktet nei, han hadde tenkt seg til Åre neste helg. Men da Vonn etterlyste hans tilstede- værelse i mediene, klarte ikke Stenmark å si nei.

Så da Vonn kom til mål, var han den første som møtte henne ved «hot seat».

Stenmark delte ut blomster under premiesere­monien.

Gentleman Stenmark tok vare på blomsterbu­ketten, Vonn veivet med det amerikansk­e flagget.

Og Stenmark var sentral da Vonn regisserte rundt 20 fotografer. I to minutter instruerte hun både svensken, fotografen­e, familie og støtteappa­rat.

Stenmark simulerte en «bowling-strike». Vonn falt bak og rev familie og venner med seg. Så lå de der og sprellet som bowlingkje­gler, mens hunden Lucy bivånet seansen i sin rosa boblejakke.

Vonn hadde regien i sin avslutning, som hun har hatt i kvinnealpi­nt de siste 10 årene.

– En levende legende

– Hun har gjort så mye for alpinsport­en og det er trist at det er slutt. Men jeg har vært så heldig å konkurrere mot en levende legende i noen år. Hennes prestasjon­er kommer til å bli stående en stund, tror Ragnhild Mowinckel.

Hun ble nummer fem i VM-utforen. Uten feilen rett før slutt ville det trolig holdt til medalje, dermed hadde hun vippet Vonn ut av pallen.

Heiet på Svindal

Ett døgn tidligere hoppet Vonn foran TV-skjermen i en leilighet i Åre. Sammen med familien og noen få kolleger fulgte hun herrenes utforrenn.

«Go Kilde!».

«You can do it, Jansrud!». Og så kom mannen med startnumme­r ni:

«Aksel, Aksel, Aksel! Come on, come on, come on!».

Og så fulgte det et gledeshyl da det ble dobbelt norsk.

– Jeg var så nervøs på Aksels vegne, jeg ønsket jo at han skulle avslutte på en fin måte. Jeg heiet helt vilt, det var inspireren­de å se han ta medalje. Det inspirerte også meg til å komme på pallen en siste gang. Jeg har så mye respekt for Aksel, sa Vonn.

 ?? FOTO: /MARCO TROVATI, AP ?? STILTE OPP: Hun ba om at han skulle komme, og han kom. Ingemar Stenmark møtte Lindsey Vonn i målområdet etter sitt siste renn.
FOTO: /MARCO TROVATI, AP STILTE OPP: Hun ba om at han skulle komme, og han kom. Ingemar Stenmark møtte Lindsey Vonn i målområdet etter sitt siste renn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway