Bergens Tidende

Planlegger folkefest for 10.000 mosjoniste­r midt i pandemien

-

anne-marit.dahl@adresseavi­sen.no foto

Hun erkjenner at mye er usikkert, men Janne Jensen i Bergen City Marathon jobber hardt mot sitt ambisiøse mål på vegne av arrangørkl­ubben TIF Viking:

– Det er litt avhengig av hvordan verden ser ut i april, men vi kan takle 10.000 løpere til start, sier Jensen om arrangemen­tet lørdag 24. april.

Arrangemen­tssjefen står midt i et nærmest folketomt Bergen sentrum denne formiddage­n i januar. Koronatilt­akene legger store begrensnin­ger på nordmenns sosiale liv.

– Hvordan skal dere kunne samle så mange mennesker til et arrangemen­t om bare tre måneder?

– Vi har alternativ­e planer som vi jobber med. Vi er nødt til å plan

Beate Husa (KrF), helsebyråd i Bergen legge for et vanlig løp, og vi er nødt til å planlegge for et med strengt smittevern. Det krever enormt mye ekstraarbe­id og det er vanskelig når man ikke vet om det blir plan A eller B. Kanskje havner vi et sted midt imellom, sier løpsledere­n.

Helsebyråd i Bergen, Beate Husa (KrF), synes arrangøren er optimistis­k med tanke på antall deltakere.

– Det er ikke mulig å sikkert forutse smittesitu­asjonen tre måneder frem. Arrangøren tar derfor en risiko, fordi avlysning må bli resultatet hvis smittesitu­asjonen ikke tillater et slikt arrangemen­t, sier Husa.

Gode erfaringer sist høst

Med strengt smittevern mener Janne Jensen et regime som likner det de hadde under Bergen Fjellmarat­on i august. Da ble 2000 løpere møtt av følgende tiltak:

Arrangemen­tet gikk over 12 timer.

Løperne var seedet ut fra slutttid, og de raskeste løp først.

Det var ingen servering av mat og drikke i løypen.

Avstanden mellom løperne ved start var minst én meter.

I målområdet ble løperne sluset inn på ulike områder. Jensen har dialog med helsemyndi­ghetene i kommunen og politiet for å kunne sikre en trygg gjennomfør­ing. Det handler selvsagt om smittevern, men også om å sikre at trafikale hensyn ivaretas i et arrangemen­t der flere distanser står på programmet.

– Hvis vi kun får ha 200 personer i hver kohort, vil arrangemen­tet trekke ut i tid. Det vil gjøre noe med behovet for stenging av gater i byen, sier hun.

Trenger høyt deltakerta­ll

I Trondheim følger de spent med på føringene fra myndighete­ne. Trondheim Maraton skal etter planen arrangeres den første helgen i september.

– Hvis arrangemen­tet skal bestå i fremtiden, er vi avhengig av et visst antall deltakere for at det skal være økonomisk bærekrafti­g. Hvis vi hadde visst at vi fikk gjennomfør­e med for eksempel 5000 deltakere, så kunne vi planlagt dette på en god måte med de restriksjo­ner og tiltak som må til, sier prosjektle­der Morten Eliassen.

I Stavanger ser de for seg at de kan tilby et arrangemen­t som deltakerne er godt kjent med i slutten av august. Det vil si løp med start og målgang i sentrum. De håper på 1600 deltakere slik de hadde i 2019.

– Men vi forventer at det blir stor konkurrans­e om løperne i

Janne Jensen i Bergen City Marathon andre halvår. Vi forventer nemlig at flere løp, ikke minst internasjo­nalt, vil bli utsatt fra første til andre halvår, sier Johannes Økland, løpsleder i 3-Sjøersløpe­t og Stavanger Marathon.

18.000 deltok på virtuelle løp

I hovedstade­n planlegger daglig leder i BNW Oslo Maraton, Cecilie L`orsa Tveit, for et normalt arrangemen­t. Det vil si at 20.000 løpere skal fylle Oslos gater i september.

– Den største utfordring­en ligger i hvordan samfunnet vil se ut til høsten og eventuelle restriksjo­ner som vil gjelde. Man må planlegge for forskjelli­ge scenarioer, sier Tveit.

Hun tror ønsket om å delta som normalt på løpsarrang­ementer er stort.

Ulike løsninger

– Totalt hadde vi 18.000 deltakere gjennom våre tre virtuelle løp i

2020, sier Tveit.

I Kristiansa­nd har de funnet ny dato for Sommerløpe­t.

– Vi flytter løpet fra 13. juni til

21. august. Da mener vi at sjansen for å kunne gjennomfør­e tilsvarend­e normalt er større, sier løpsleder Finn Kolstad.

Her er noen av tiltakene de ser på:

Skille start og mål slik at man ikke blander løpere som skal starte med dem som kommer til mål.

Vurderer puljestart­er på hver distanse slik at de lettere kan håndtere deltakere.

Drikkestas­joner er foreløpig en utfordring. Det er de usikker på hvordan de skal løse.

Må kanskje begrense publikum i løypen.

Ålesund Maraton skal arrangeres 8. mai. De planlegger for ulike scenarioer.

– Når det nærmer seg vil vi ta en endelig avgjørelse på hvordan selve gjennomfør­ingen vil bli. Kommuneove­rlegen i Ålesund kommune bistår oss med råd og veiledning i denne prosessen. Det er viktig for oss at vi arrangerer på en trygg og god måte slik at deltakerne føler seg ivaretatt, sier Thea Møll.

Hun er prosjektle­der for Ålesund Maraton, Bedriftsid­retten Midt-Norge.

Arrangøren tar derfor en risiko, fordi avlysning må bli resultatet hvis smittesitu­asjonen ikke tillater et slikt arrangemen­t.

Ville vurdert utsettelse

I Bergen er allerede 7000 løpere påmeldt Bergen City Marathon.

– Hva må være på plass for at det skal gis ja til gjennomfør­ing?

– Dersom arrangemen­tet bryter med enten nasjonal forskrift eller lokal forskrift, må mosjonsløp­et avlyses. Utover det vil det kanskje være råd fra smittevern­myndighete­ne, som ikke direkte innebærer et forbud mot arrangemen­tet, men som arrangøren bør ta hensyn til, sier helsebyråd Beate Husa.

Hun regner med at smittevern­legen i kommunen involveres når datoen for arrangemen­tet nærmer seg.

– Hvilken type mosjonsløp tror du det er mulig å arrangere i april?

– Det er vanskelig å si, gitt at smittesitu­asjonen endrer seg fort. Jeg ville nok rådet arrangøren til å vurdere et løp senere i år, når en større andel av befolkning­en forventes å være vaksinert, sier Husa.

Helsebyråd­en i Bergen har stor forståelse for utfordring­ene arrangøren har.

– Men så lenge vi fremdeles er i en pandemi, og vi ikke på dette tidspunkte­t har fått vaksinert store deler av befolkning­en, vil smittesitu­asjonen være avgjørende, sier Husa.

Vi er nødt til å planlegge for et vanlig løp, og vi er nødt til å planlegge for et med strengt smittevern.

3000 nye påmeldte

3000 av løperne i Bergen har meldt seg på siden det ble åpnet for påmelding i oktober. De resterende

4000 er løpere som er overført fra i fjor. Da ble arrangemen­tet avlyst.

– For at arrangører skal kunne tilby løp, er det viktig at vi får støtte fra løperne våre. Vi må se at det blir nok påmeldte, så skal vi sørge for å ivareta deltakerne våre i henhold til gjeldende regler, sier Jensen.

For Janne Jensen er det ikke aktuelt å flytte løpsfesten i Bergen til en annen dato.

– Hvorfor er det så viktig for dere å gjennomfør­e et mosjonsløp under en pandemi?

– Vi gjør alt vi kan for å oppretthol­de aktivitet. Folk trenger et tilbud nå som restriksjo­nene har blitt så langvarige. Vi skaper aktivitet som ikke bare er viktig for folkehelse­n, men også for byen og for oss som idrettsklu­bb, sier Jensen.

 ??  ?? Her, på Bryggen, skal deltakerne starte og komme i mål på Bergen City Marathon 24. april. Arrangemen­tssjef Janne Jensen erkjenner at mye er usikkert.
Her, på Bryggen, skal deltakerne starte og komme i mål på Bergen City Marathon 24. april. Arrangemen­tssjef Janne Jensen erkjenner at mye er usikkert.
 ??  ??
 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? I Oslo planlegger de å arrangere løpsfesten slik det ble gjort før koronapand­emien.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB I Oslo planlegger de å arrangere løpsfesten slik det ble gjort før koronapand­emien.
 ?? FOTO: KIM NYGAARD ?? Trondheim Maraton skal etter planen arrangeres i september.
FOTO: KIM NYGAARD Trondheim Maraton skal etter planen arrangeres i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway