Bergens Tidende

Denne bergensere­n er sentral i Tix-suksessen

Kaya Goosen fra Bergen laget dansen til MGP-vinnerlåte­n. – Utfordring­en var å få de svaere vingene, hornet og halen til å se bra ut.

- REIDUN DRAEGEBØ reidun.dregebo@bt.no

Den 27 år gamle artisten Tix, som egentlig heter Andreas Haukeland, sto igjen som vinneren av den norske finalen i Melodi Grand Prix (MGP) lørdag kveld.

Hele 1,1 millioner nordmenn fikk med seg finalen på direkten.

Ansvar siden november

Samtidig, bak scenen, fulgte koreograf Kaya Goosen nøye med. Under avstemning­en var hun sammen med danserne i vinnernumm­eret.

– Jeg hylgråt lenge og skrek. Det tok helt av, sier Goosen til Bergens Tidende.

Siden november har hun hatt ansvar for koreografi­en til MGPlåten «Ut av mørket».

– Det jeg har gjort er å sette bevegelse på danserne og koristene på scenen, sier Goosen.

Sceneopptr­edenen begynner med Tix i midten – omgitt av seks mannlige dansere som er lenket fast i artisten. De har på seg svarte drakter, horn, haler og vinger på ryggen.

Dette, og alt som skjer etterpå, er koreografe­rt av Goosen.

– Hva er symbolikke­n i dansen?

– De svarte englene skal represente­rer mørket Tix har følt seg i. Det skal vaere litt ekkelt og skummelt.

Men ikke alt har vaert like enkelt:

– Utfordring­en var å få de svaere vingene, hornet og halen til å se bra ut mens de danset.

– Hva betyr seieren for karrieren din?

– Det er vanskelig å si, men det er alt annet enn negativt. Jeg håper jeg får jobbe med MGP igjen, sier Gooseni.

Ekspert kritisk

Alexander Gjørøy (24) jobber som redaktør i ESC-Norge, en fanside drevet av MGP-fans.

– Hva synes du om dansen? – Jeg synes låten var fengende, men personlig synes jeg det blir mye med alle disse vingene og kjettingen­e.

– Kan Tix vinne?

– Absolutt. Plutselig er dette noe folk trykker til brystet. Og det er ikke alltid låten som vinner – men showet eller historien til artisten. Og det skiller seg veldig ut, sier han.

Eurovision i koronafare

Koreograf Kaya Goosen sier hun har et håp om å få reise Rotterdam i Nederland, og at finalen gjennomfør­es på «vanlig» måte.

Som med så mye annet er det usikkert om Eurovision-finalen kan arrangeres på vanlig vis. I fjor ble den avlyst.

– Dette sirkuset er live – det er noe helt annet å vaere til stede med mennesker og få hele opplevelse­n rundt, sier hun.

I tilfelle arrangemen­tet i Rotterdam i Nederland ikke kan gjennomfør­es med sceneopptr­edener, spilles Norges bidrag til finalen inn på forhånd. Det skjedde mandag.

– Vi håper selvsagt at Tix kan stå på scenen i Rotterdam i mai, men hvis det ikke blir mulig, er det i dag det virkelig gjelder, skriver prosjektle­der Stig Karlsen i NRK i en e-post til Bergens Tidende mandag.

Det er strenge regler rundt direkteopp­taket. Blant annet må selve opptaket vaere gjort på under 60 minutter, med maks tre opptak av låten. Og Den europeiske kringkasti­ngsunion (EBU) og den nederlands­ke kringkaste­ren følger med på alt som blir gjort under opptak.

– NRK overvåkes via video, og alle video og lydfiler skal sendes over for godkjennin­g. Ingen skal ha mulighet til å redigere i liveopptak­et, skriver Karlsen.

 ??  ?? Kaya Goosen med «dansecrewe­t» Egil Mikael Alnaes, Oskar Vigren, Daniel Sarr, Reno Andersen, Ola Samuelsen og Ronald Beleza.
Kaya Goosen med «dansecrewe­t» Egil Mikael Alnaes, Oskar Vigren, Daniel Sarr, Reno Andersen, Ola Samuelsen og Ronald Beleza.
 ?? FOTO: NRK ??
FOTO: NRK
 ?? FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD / NRK ?? – Norge, jeg har veldig lenge følt meg som den stygge andungen, både i musikkbran­sjen og i oppveksten. Det viser seg at en dag blir den stygge andungen en svane. Og jeg håper alle dere stygge andunger der hjemme forstår det at én dag kommer alle til å se dere som svaner, sa Tix etter at han vant.
FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD / NRK – Norge, jeg har veldig lenge følt meg som den stygge andungen, både i musikkbran­sjen og i oppveksten. Det viser seg at en dag blir den stygge andungen en svane. Og jeg håper alle dere stygge andunger der hjemme forstår det at én dag kommer alle til å se dere som svaner, sa Tix etter at han vant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway