Fædrelandsvennen

Fiskemotta­kene slipper skjemaveld­e

- JARLE R. MARTINSEN

Fiskerimin­isteren snur og lar fiskemotta­kene slippe et skjemaveld­et som de mener truet næringen.

– Det er veldig gledelig. Flere fiskemotta­k langs Skagerrakk­ysten stod i fare for nedleggels­e fordi den nye landingsfo­rskriften ble alt for dyr og uhåndterli­g, sier fisker og styremedle­m i Fiskarlage­t Sør, Lennart Danielsen.

Fra 1. januar innførte Nærings- og fiskeridep­artementet en ny måte å journalfør­e fisken som kommer inn på fiskemotta­kene. Fra da av måtte alt dokumenter­es: Selve landingen på kaia, inn- og utkjøring av kjøling, produksjon, pakkerom, veierom og levering til bil.

Et voldsomt byråkrati som de små fiskemotta­kene langs Skagerrak-kysten så svært mørkt på. Her ville hele dagsverk måtte bli brukt til å fylle ut skjema, noe de mente mottakene ikke har råd til.

FORENKLET PROSESSEN

Nå har departemen­tet forenklet prosessen kraftig. Det er bare selve landingen av fisken og når fisken kjøres vekk fra mottaket som skal dokumenter­es. Man trenger altså ikke fylle ut skjemaer for all intern flyttingen av fisken.

Danielsen, mandalsord­fører Alf Erik Andersen og bystyrerep­resentant for Høyre i Mandal, Ove Nodeland, har alle jobbet aktivt mot departemen­tet for å få ministeren til å snu.

– I tillegg har flere på Sørlandsbe­nken gjort mye. Så her har mange gode krefter dratt i samme retning, sier Andersen.

SNAKKET MED SANDBERG

Han forteller at han har snakket med fiskerimin­ister Per Sandberg en rekke ganger om landingsfo­rskriftene.

– Så han er nok bra lei meg nå, smiler han.

Samtidig understrek­er Andersen betydninge­n av fiskerinær­ingen nå ikke misbruker tilliten som forenkling­en gir. Den ble innført blant annet for å få bukt med svart handel av fisk.

I en pressemeld­ing sier Sandberg dette om hva som nå er gjort:

– Det er viktig å ha god ressurskon­troll, men det må skje på en måte som ikke truer arbeidspla­sser og mottak langs kysten. Nå mener jeg vi har funnet en løsning som ivaretar begge deler, sier fiskerimin­isteren.

 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Bystyrerep­resentant for Høyre i Mandal, Ove Nodeland (t.v.), ordfører Alf Erik Andersen og fisker og styremedle­m i Fiskarlage­t Sør Lennart Danielsen er fornøyd med at landingsfo­rskriften blir endret. Bildet er tatt på Fiskelaget i Mandal.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN Bystyrerep­resentant for Høyre i Mandal, Ove Nodeland (t.v.), ordfører Alf Erik Andersen og fisker og styremedle­m i Fiskarlage­t Sør Lennart Danielsen er fornøyd med at landingsfo­rskriften blir endret. Bildet er tatt på Fiskelaget i Mandal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway