Fædrelandsvennen

Sørlending­er åpner ikke lommeboka for gründere

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Norge og Sørlandet ligger i bakleksa når det kommer til folkefinan­siering. For kosmetikks­elskapet Bad Norwegian var det et være eller ikke være.

– Uten folkefinan­siering hadde vi vært nedlagt nå. Det var et være eller ikke være for vår del, sier administre­rende direktør i Bad Norwegian, Marius Kristianse­n.

Selskapet med base i Gol i Buskerud selger hudpleiepr­odukter til menn over nett, og har testet ut det mange kaller den nye demokratis­ke finansieri­ngsmåten med stor suksess.

FOLKEFINAN­SIERING

Onsdag var han en av foredragsh­olderne på et internasjo­nalt seminar om folkefinan­siering som ble avholdt på Handelshøy­skolen ved UIA i et samarbeid mellom universite­tet og Forbrukerr­ådet.

Folkefinan­siering, eller crowdfundi­ng som det kalles på nynorsk, kan best forklares som en form for finansieri­ng av prosjekter hvor det åpne markedet støtter deg med penger slik at prosjektet kan gjennomfør­es.

Uia-professor Rotem Shneor, som forsker på entreprenø­rskap og innovasjon, har konsentrer­t seg om folkefinan­siering de siste tre årene.

– I BAKLEKSA

Shneor mener Norge ligger i bakleksa når det kommer til denne formen for finansieri­ng.

– En undersøkel­se fra 2015 viste at selv Island, med 300.000 innbyggere, hentet inn mer kapital via folkefinan­siering til oppstartss­elskaper enn Norge, sier professore­n.

På listen Shneor viser over de få norske selskapene som har lyktes med folkefinan­siering, glimrer også Sørlandet med sitt fravær.

– Jeg kjenner ikke til noen sørlandske suksesshis­torier, men vi er i dialog med Innovasjon Norge og Sørlandets kompetanse­fond om å få på plass et crowdfundi­ngkurs der studenter kan hjelpe gründere, sier Shneor.

FIRE FORMER

I presentasj­onen på UIA viste han til fire former for folkefinan­siering:

• Belønning: brukeren får et produkt eller en belønning

• Egenkapita­l: brukeren får eie en del av firmaet i form av aksjer

• Bruker-til-bruker lån: folk låner hverandre penger og får renter

• Donasjoner: brukeren får ikke annet enn tilfredsst­illelsen ved å ha bidratt

Shneor mener denne formen for finansieri­ng passer spesielt bra for gründersel­skaper som er i «dødens dal».

– For gründere som har «brukt opp» foreldre og venner, men ennå ikke sikret seg lån fra banker, passer folkefinan­siering veldig bra, sier Rotem.

ØNSKER NYTT REGELVERK

At folkefinan­siering ikke har slått til i Norge, tror Rotem skyldes fle- re årsaker som manglende kunnskap og kulturelle barrierer.

– Den største utfordring­en er likevel regulering­en. Vi trenger et klarere regelverk på området for at flere skal ta dette i bruk.

Statssekre­tær Tore Vamraak (H) i Finansdepa­rtementet kan ikke love nytt regelverk på stående fot.

– Vi er ganske tidlig i fasen for å undersøke hvordan dagens regelverk treffer. Nå har vi fått en uttalelse fra Finanstils­ynet rundt temaet forrige uke og tar med inputen vi får fra seminaret her i dag i vårt videre arbeid, sier Vamraak.

Forbrukerr­ådet mener det er viktig at regulering­ene står i stil med samtida.

– Vi må unngå at folkefinan­siering, som tross alt er en demokratis­ert finansieri­ngsmetode, kveles av gammel regulering, sier fagdirektø­r finans i Forbrukerr­ådet, Jorge Jensen.

– Det ligger vel også en risiko for å lure eller svindle forbrukere gjennom denne finansieri­ngsmetoden?

– Det gjør det, samtidig som man må huske at folkefinan­siering gir en gjennomsik­tighet som også gir økt forbrukerb­eskyttelse. Man står i en gapestokk når man henter penger på denne måten, noe som kommer forbrukern­e til godes.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Professor Rotem Shneor ved UIA har jobbet med fagfeltet i flere år. Som grafen viser ligger Finland lengst fremme i Norden på folkefinan­siering.
FOTO: RICHARD NODELAND Professor Rotem Shneor ved UIA har jobbet med fagfeltet i flere år. Som grafen viser ligger Finland lengst fremme i Norden på folkefinan­siering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway