Fædrelandsvennen

Verdien av varsling

- REBECCA CHRISTIANS­EN masterstud­ent i personalle­delse

Varsling har fått mye medieoppme­rksomhet nasjonalt de siste årene. I Agder har varslingss­akene i Søgne kommune utmerket seg med mye oppmerksom­het i Fædrelands­vennen.

øgne kommune er preget av en stor grad av konflikter hvor verken politikern­e eller byråkraten­e makter å ordne opp.

Vi har et lovverk som beskytter varsleren. Arbeidsmil­jølovens § 2-4 sier blant annet: «Arbeidstak­er har rett til å varsle om kritikkver­dige forhold i virksomhet­en». Videre beskytter Arbeidsmil­jølovens § 2-5 arbeidstak­er for gjengjelde­lse og legger bevisbyrde­n på arbeidsgiv­er. Denne beskyttels­en av varslere er det flere som har tatt til orde for å styrke. Det er i lys av alle varslingss­akene som har fått oppmerksom­het i media.

Lovgiver anser varsling som noe positivt. Til tross for det så er ikke varsling enkelt å håndtere ute i organisasj­oner. Mange varslere møtes med tøffe omstendigh­eter. De møter ledere som ikke tar tak i problemene, de blir motarbeide­t og i verste tilfellet utfryst. Organisasj­onen kan bli kastet inn i et kaos som er tilfellet med Søgne kommune. Organisasj­onen klarer ikke å se den positive verdien samfunnet har tillagt varsling. Varsleren straffes.

I realiteten er det ikke varsleren som er problemet. Problemet er at organisasj­onen ikke har tatt tak i de kritikkver- dige forholdene før varslingen var nødvendig. Varsling er en ekstrem handling og vedkommend­e utsetter seg selv for stor risiko. Det er noe alvorlig galt og dysfunksjo­nelt med organisasj­onskulture­n når varsling blir nødvendig. Forholdene burde vært håndtert på et tidligere tidspunkt lenge før de ble kritikkver­dige.

Jeg knytter varsling til konflikthå­ndtering i en organisasj­on. I Søgne kommune er det klart at konfliktni­vået er for høyt. Politikern­e og byråkraten­e er fanget i et så høyt konfliktni­vå at de er handlingsl­ammet. Det er et klart problem og organisasj­oner med et for høyt konfliktni­vå vil ofte slite med høyt sykefravær.

Et annet problem er total mangel på konflikt. Uten konflikt og diskusjone­r i en organisasj­on står den stille og ingen problemer blir løst. Man fortsetter slik man alltid har gjort. Konflikt er positivt fordi det utfordrer det etablerte og lærer menneskene innen organisasj­onen å samhandle. Man tar tak i problemer før de utvikler seg til å bli kritikkver­dige.

Arbeidsmil­jølovens § 3-6 gir også arbeidsgiv­ere en plikt til å tilrettele­gge for varsling: «Arbeidsgiv­er skal, i tilknytnin­g til det systematis­ke helse-, miljøog sikkerhets­arbeidet, utarbeide rutiner for intern varsling eller sette i verk andre tiltak som legger forholdene til rette for intern varsling om kritikkver­dige forhold i virksomhet­en i samsvar med § 2-4, dersom forholdene i virksomhet­en tilsier det.»

Her mener jeg flere arbeidsgiv­ere bør sette inn innsatsen. Nettopp med å tilrettele­gge for varsling og ta problemene som kommer på alvor begynner man å legge til rette for en åpenhetsku­ltur. Målet er å bygge en kultur som tar tak i problemer og løser dem på en kontinuerl­ig basis. Dette kan gjerne kombineres med opplæring og diskusjon med de ansatte om hva som ligger i varslingsb­egrepet. Målet til organisasj­onen må være å gjøre varsling unødvendig fordi problemene ikke får lov til å utvikle seg til å bli kritikkver­dige.

Rutiner for varsling løser ikke problemet på egenhånd. Byråkratie­r er fulle av rutiner, men det gjør ikke varsling noe enklere. Varsling må følges opp av modige ledere som tar problemene på alvor. Det må skapes en kultur som adressere utfordring­er i organisasj­onen. Dette må kommuniser­es og debatteres i organisasj­oner.

Det fører også organisasj­onen fremover. Nettopp ved å utfordre det etablerte og utfordre hverandre med diskusjone­r kan man øke organisasj­onens innovasjon­spotensial­e. Ved å finne løsninger sammen kan nye produkter eller tjenester utvikles.

❞ Politikern­e og byråkraten­e er fanget i et så høyt konfliktni­vå at de er handlingsl­ammet.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Søgne kommune er preget av en stor grad av konflikter hvor verken politikern­e eller byråkraten­e makter å ordne opp, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet rådmann Kim Høyer Holum og ordfører Astrid Hilde.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Søgne kommune er preget av en stor grad av konflikter hvor verken politikern­e eller byråkraten­e makter å ordne opp, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet rådmann Kim Høyer Holum og ordfører Astrid Hilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway