Fædrelandsvennen

Kva tenker de på, ivelending­er?

- NILS DÅSVATN Iveland FREDRIK HOPE nestleiar i Norsk Målungdom PEDER JOHAN PEDERSEN Naturvernf­orbundet i Vest-agder ARVID ANDERSEN Naturvernf­orbundet i Vest-agder

Vi som bor i bygda er avhengige av dei små butikkane vi har.

●● Mange folk i Iveland arbeider i andre kommunar. Dei stikk innom ein billigbuti­kk på heimvegen og sparer noen kroner på å handle der. Dette er tragisk. Skal vi mister Joker-butikken i Åkle, av di vi blir svikta av våre eigne?

Dette gjeld dei tre små butikkane vi har i Iveland. Utan butikkene kan vi ikkje leve i bygda.

Dette er ein av dei mange grunnane til at mållova finst. Lova krev at statsorgan som rettar seg til heile landet skal veksle mellom nynorsk og bokmål slik at båe språka vert nytta nok. Eg meiner at det er rettast at sider som foreldrehv­erdag.no finst i ein nynorskver­sjon og ein bokmålsver­sjon. Det er i alle fall ein start å få talet nynorsktek­star opp frå 0 til 25 prosent.

Det er ikkje greitt at staten pøsar på med bokmål inn i kvardagen til born og foreldre i nynorsklan­d. Når staten støttar friviljuge organisasj­onar som sender ut informasjo­n til skulane, må det skje på både nynorsk og bokmål. Staten jobbar for både nynorsk- og bokmålsbru­karar, og landet de er sett til å tene har både nynorskog bokmålsomr­åde. I Noreg har foreldre både kvardag og hverdag ¬– og det synst ikkje på foreldrehv­erdag.no. kommer avgasser og asfaltslit­asje. I Søgne er planene for ny E 39 (bildet) å føre motorveien over den innerste delen av den vakre og særegne, Trysfjorde­n. Denne fjorden er en typisk terskelfjo­rd med en undersjøis­k rygg, ca 1 km lenger ute ved Skarpeidbr­oa, der dybden er anslagsvis 5 meter mens den i bassenget innenfor kan være ned mot 80 meter. Altså en svært sårbar fjordarm.

Problemet med mikroplast fra veitrafikk­en på ny E 39 kan selvfølgel­ig ikke avgrenses til Søgne, men her vil problemet være så lett å forstå.

For vi har forstått det slik at alt overflatev­ann skal renne ned i fjorden og ikke ledes bort for oppsamling. Bekymringe­n vår er særlig knyttet til avrenninge­n fra brospennet (anslagsvis 400 meter ) av avgasser, asfalt og altså mikroplast. Vårt spørsmål er derfor om hvilke beregninge­r som er gjort på denne forurensin­gen som vil tilføres Trysfjorde­n ved kryssing av fjorden med bro.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway