Fædrelandsvennen

23 briter gjorde alt riktig i snøstormen

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

23 ungdommer og voksenlede­re gjorde alt rett da de ikke greide å fortsette i snøstormen på Hovden, men måtte hjelpes ned fra fjellet.

– Imponerend­e innsats. Da vi kom fram til dem, hadde de satt opp telt og lagt seg stille og i ly. Perfekt oppførsel, sier Jarle Sørensen, leder av Fjellredni­ngstjenest­en i Bykle.

Like før klokka 13.45 kom gruppen tilbake etter et virkelig tøft døgn inne i fjellheime­n ved Tjørnbrott­bu, 13 kilometer sørøst for Hovden. Ved Hovden Fjellstoge ventet varm suppe og mat. De fleste var i alderen 14 til 17 år.

De var i Norge for å lære skigåing, hundekjøri­ng, isklatring og hva fjellet kan by på. Det fikk de oppleve til de grader. Skolen har meget fjellvante folk som instruktør­er.

– Det var aldri farlig. Vi har de beste instruktør­er med fortid i det engelske militæret, forteller leder, Patrick Sebastian.

Turfølget la ut tirsdag i flott vær. På kvelden gravde de snøhuler. Onsdag formiddag begynte hjemturen til Hovden Fjellstoge. Omtrent halvveis mellom Tjørn- brottbu og Hovden begynte tre eller fire av ungdommene å sakke akterut. Det var tøft å gå i snøfokken, og alle løyper blåste igjen. Da bestemte instruktør Jerry Dolan seg for å sette opp telt og ringe etter hjelp.

– Jeg ville ikke ta sjanser, sier Dolan som innrømmer at uværet kom litt overrasken­de.

 ?? FOTO: ODD-INGE ULEBERG ?? Tilbake i varmen på Hovden Fjellstoge. Voksenkont­akt Patrick Sebastian (t.v), instruktør Jerry Dolan (t.h) og leder i fjellredni­ngstjenest­en, Jarle Sørensen (i midten)
FOTO: ODD-INGE ULEBERG Tilbake i varmen på Hovden Fjellstoge. Voksenkont­akt Patrick Sebastian (t.v), instruktør Jerry Dolan (t.h) og leder i fjellredni­ngstjenest­en, Jarle Sørensen (i midten)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway