Fædrelandsvennen

Inflasjone­n tok halvparten av finansavka­stningen

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Inflasjone­n spiste over halvparten av finansavka­stningen til Sørlandets Kompetanse­fond i 2016. Men fondet har godt med penger på lur, slik at det kan fortsette å støtte gode tiltak.

– Egentlig synes jeg at 40 millioner kroner i avkastning, eller 4,9 prosent, er ganske bra i et så ruglete finansår som 2016, sier Peter Klemsdal.

Det den administre­rende direktøren i Sørlandets Kompetanse­fond ikke er like fornøyd med, er inflasjone­n i 2016. Den kan jo Kompetanse­fondet på ingen måte påvirke, kun forholde seg til. Derfor: Av de 40 millioner kronene fondet tjente på finansinve­steringene sine i fjor, ble hele 24 millioner lagt til grunnkapit­alen for å hindre at den skulle bli tæret av en prisstigni­ng på 3,6 prosent.

Har buffer

Når driften av Sørlandets Kompetanse­fond samtidig kostet 5,8 millioner kroner, ble bare ti millioner tilbake av de 40 millionene til «å bidra til kompetanse­heving i fylket til sikring og etablering av arbeidspla­sser og gode levekår» i Vest-agder, som det ble formulert ved opprettels­en i 2000. At 22 millioner kroner likevel kan deles ut, skyldes at fondet har satt til side en god slump, nærmere bestemt 164 millioner, til nettopp slike situasjone­r. «Bufferkapi­tal» heter det.

– Vi startet med 600 millioner kroner i 2000. Siden er det delt ut 432 mill, samtidig som grunnkapit­alen har vokst til 685 millioner kroner. Bufferkapi­talen inkludert forvalter vi 880 millioner kroner, opplyser kontorlede­r Ingebjørg Borgemyr.

flerårig støtte

Og apropos forvaltnin­g: Aksjeandel­en er 60 prosent. Men nå som Oljefondet ser ut til å øke sin aksjeandel til 70 prosent, kommer Kompetanse­fondet til å vurdere det samme. Det blir i så fall en sak for styret, ledet av professor Torger Reve.

– Hva går så de 22 millionene til?

– En betydelig andel går til prosjekter vi har forpliktet oss til å støtte over flere år. Ett eksempel er Agderprosj­ektet, hvor målgruppen er barnehagep­edagoger som arbeider med barn som har behov for ekstra innsats for å bli klare til god skolelærin­g. Et annet er Lindesnesl­osen, hvor det drives praksisnær forskning på dropout-kandidater fra skole eller jobb, forklarer Klemsdal og prosjektko­ordinator Cecilie Knibe Hanssen.

Tunge satsinger, som å hjelpe daværende Høgskolen i Agder til å bli universite­t, er det ingen av for tiden. Men UIA er ikke glemt.

– Vi føler en viss forpliktel­se overfor universite­tet og er i dialog med dem om mulige tiltak av felles interesse, antyder Klemsdal.

– Bidrar dere mye i indre VestAgder?

– Vi skulle gjerne hatt flere gode prosjekter i innlandet. Vi støttet jo bestrebels­ene for å danne en klynge av trebearbei­dende bedrifter for en tid tilbake, men de har en begrenset kultur for samarbeid. Vi tenker imidlertid på å ta fatt i saken på nytt. Ellers blir det ofte sånn at støtten til tiltak som har hele fylket som nedslagsfe­lt, har en tendens til å havne i Kristiansa­nd. Administra­sjon og styring foregår der, konstatere­r Peter Klemsdal.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? F.v. Ingebjørg Borgemyr, Peter Klemsdal og Cecilie Knibe Hanssen i Sørlandets Kompetanse­fond.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN F.v. Ingebjørg Borgemyr, Peter Klemsdal og Cecilie Knibe Hanssen i Sørlandets Kompetanse­fond.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway