Fædrelandsvennen

Gleder seg til å fylle Kilden

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Dream Theater beskriver den norske fanbasen som lojal, intens og hardcore. Torsdag kveld skal de møtes igjen i Kilden.

Torsdag kveld inntar en av verdens største grupper innen progressiv metal, Dream Theater, konsertsal­en i Kilden. Gitarist John Petrucci sier til Fædrelands­vennen at han gleder seg til å spille for dedikerte sørlandsfa­ns og de tilreisend­e.

– Vi gleder oss skikkelig til å spille i Kristiansa­nd! Vi har utviklet et veldig bra forhold til den norske fanbasen siden oppstarten i 1985, sier Petrucci på telefon til Fædrelands­vennen.

europaturn­é

Gruppa er for tiden på en omfattende europaturn­é, som feirer milepælalb­umet «Images & Words» sitt 25-årsjubileu­m. I Kilden skal de spille hele albumet – fra start til slutt.

– Det var dette albumet som introduser­te mange for Dream Theater, selv om det ikke var vårt debutalbum. Vi vet at «Images & Words» betyr mye for fansen vår.

– Vi startet turneen tidligere i februar i Italia og Sverige, og mottakelse­n har vært utrolig bra. Etter Kristiansa­nd skal vi spille i tre andre byer i Norge siden vi vet at vi har mye fans her, legger Petrucci til.

– Hvordan vil du beskrive den norske fanskaren?

– De er intense på en positiv måte, og rett og slett lojale, hardcore fans. Vi ser en genuin lykke i publikumme­t når vi spiller i Norge. De smiler til oss på konserten og setter pris på en konsertopp­levelse. Og dette smitter jo over på oss og vår spillegled­e.

en Musikkbran­sje i endring Mye har skjedd i musikkbran­sjen siden Petrucci og Dream Theater ga ut «Images & Words» for 25 år siden. Og den største forskjelle­n er nok hvordan artister i dag skal klare å livnære seg på musikken.

– I dag må artister og band spille flere konserter enn før for å tjene penger. Cd- og dvd-salget har jo virkelig stupt de siste tiårene. Dette har ført til at bransjen er enda tøffere å overleve i. Men det positive er at det aldri har vært mer etterspørs­el etter livemusikk enn det er i dag, hevder Petrucci.

– Men er det ikke også lettere og billigere å lage musikk i dag, med tanke på tilgjengel­ig teknologi?

– Absolutt. Men det har igjen ført til at flere studioer har blitt lagt ned, siden folk kan rigge opp utstyr hjemme for en billig penge. Men med strømmetje­nester og Youtube tilgjengel­ig er det fortsatt vanskelig for både studioer, plateselsk­aper og artister å tjene penger. Pengene ligger altså i konserter.

– Så det er vanskelige­re å livnære seg som musiker i dag enn før?

– Det er i alle fall annerledes. Det er veldig mange talentfull­e folk der ute, men det handler også om timing og flaks. Å livnære seg på kunst har alltid vært vanskelig. utsolgt På 45 Minutter Men er det én ting Dream Theater ikke trenger å bekymre seg for, så er det billettsal­get. Salgsog markedssje­f i Kilden, Janneke Aulie, bekrefter at konserten solgte unna i rekordfart.

– Vi solgte ut denne konserten på 45 minutter. Det var altså veldig stor etterspørs­el etter Dream Theater.

– Kan du huske forrige arrangemen­t i Kilden som solgte ut på 45 minutter?

– Jeg tror aldri billettsal­get har gått unna så fort. Men når Spinn Dansestudi­o har sine årlige forestilli­nger er det faktisk ikke langt unna.

Og Labrie selv ble smigret da Fædrelands­vennen meddelte hvor kort tid det tok å selge ut Kilden.

– Virkelig? 45 minutter? Det er jo galskap. Vi føler oss veldig takknemlig­e når vi hører sånt.

 ?? FOTO: JIMMY FONTAINE ?? Dream Theater består av Jordan Rudess (t.v), John Myung, James Labrie, Mike Mangini og John Petrucci.
FOTO: JIMMY FONTAINE Dream Theater består av Jordan Rudess (t.v), John Myung, James Labrie, Mike Mangini og John Petrucci.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway