Fædrelandsvennen

20 år eldre og like kloke

- ROY SØBSTAD

DRAMA/KOMEDIE «T2 Trainspott­ing»

England 2016 Ikke oppgitt

«Trainspott­ing» (1996) var ikke en film som trengte en oppfølger. Men når det først skulle være, er ikke «T2» den verste den kunne ha fått.

20 år etter at han stakk av med pengene til kompisgjen­gen, kommer Renton (Ewan Mcgregor) tilbake til Edinburgh. Der finner han at Spud (Ewen Bremner) fremdeles går på heroin, at Sick Boy (Jonny Lee Miller) lever av å utpresse horekunder og at voldsmanne­n Begbie (Robert Carlyle) er på rømmen. Renton finner også at de fire har mye uoppgjort seg imellom.

Mens originalfi­lmen fanget en liten flik av 90-tallets tidsånd – den kom jo midt under «Cool Britannia» og alt det der – kunne oppfølgere­n vanskelig bli annet enn en nostalgiøv­else. Så er da også «T2 Trainspott­ing» full av flashbacks til gamle dager, soundtrack­et består for en stor del av de samme låtene om igjen og den klassiske «Choose Life»monologen kommer i ny og oppdatert versjon. «Du er som en tu- rist i din egen ungdom,» sier Sick Boy til Renton her et sted. Omtrent sånn føles det for oss som ser på også.

Det er ikke dermed sagt at gjensynet med gjengen ikke har underholdn­ingsverdi. Det er bare litt vemodig at ungdommeli­g fandenivol­dskhet langt på vei har måttet vike plassen for Viagra-vitser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway