Fædrelandsvennen

Gikk på ski i stua og måtte bremses av foreldrene

- TEKST: BIRGER LØFALDLI

For sju år siden ble Johannes Høsflot Klæbo nummer 19 i Midt-norsk Mesterskap.

– Han er fortsatt læregutt. Han er i VM for å lære. Det er viktig for ham selv og de rundt, sier mamma Elisabeth.

Hun har fulgt sønnen hele veien, fra da han som toåring fikk ski fra morfar Kåre i julegave. Året var 1998. Den første skituren foregikk på stuegolvet i romjula. Den første turen utendørs fant sted på Frognerset­eren i Oslo, hvor familien bodde frem til Johannes var fem år.

Da flyttet familien Høsflot Klæbo til Byåsen og Trondheim. Johannes kom nærmere morfaren, som alltid har forsynt barnebarna med ski. Forholdet mellom Johannes og morfar Kåre Høsflot er blitt mye omtalt de siste månedene. Det er en av de viktigste faktorene til at 20-åringen sist helg vant sin første verdenscup­seier i Otepää og i dag er gullfavori­tt i VMS første øvelse.

19. PLASS I MIDT-NORSK

– Johannes var alltid veldig aktiv. Han ville helst være ute. Han laget skiløyper rundt huset. Vi måtte komme ut med mat til ham. Der sto han på skiene og spiste før han fortsatte, forteller moren til Adresseavi­sen.

Da han nådde skolealder, begynte unggutten å konkurrere. De første årene plasserte han seg høyt oppe på listene. Verre ble det da konkurrent­ene vokste fra ham. 14 år gammel stilte Johannes opp i Midt-norsk mesterskap på Jervskogen i Hommelvik. Der gikk han inn til 19. plass, ett minutt og 40 sekunder bak vinneren, Svein Berg Fines fra Petter Northugs moderklubb Mosvik.

– Han var høyt oppe i 10-12-årsalderen, men fikk han en dupp mellom 13 og 16 år, forteller Elisabeth.

– Det var stort sett slik det var på den tiden, sier Johannes selv.

Så begynte han på Heimdal videregåen­de skole. Da var noe i ferd med å skje.

– Vi har hørt om han lenge, sier Petter Northug og trekker frem sin egen talentcamp som han arrangerte i Granåsen høsten 2015.

– Jeg hadde ham med på en egen treningssa­mling og så at han hadde en spisskompe­tanse som kreves i dagens langrenn. Han har utviklet seg enormt og tatt vare på det fra midten av junior-årene og frem til han nå er senior, fortsetter Northug.

Mamma Elisabeth husker ikke at foreldrene en eneste gang har vært nødt til å oppfordre sønnen til å dra ut på trening. Det har heller vært motsatt.

STOR FART SOM TOÅRING

– Jeg har aldri opplevd at han har ønsket å gjøre noe annet fremfor å trene. Vi har vært nødt til å bremse ham og si til ham at han må ta det litt med ro.

Som unggutt var Johannes aktiv i friidrett, fotball og langrenn. I tillegg spilte han cello og gjorde leksene pliktoppfy­llende hver dag.

– En av de første skioppleve­lsene jeg husker var fra den første påsken han hadde ski. Da var han veldig stødig, sto på ski ned bakkene og kjørte fort ned fra fjellet, forteller mamma.

På dette tidspunkte­t var Johannes fortsatt bare to år gammel.

KONGEN AV JUNIOR-VM

Som junior begynte han å markere seg. Eirik Myhr Nossum, i dag trener for herrelands­laget, har i flere år fulgt norgescupe­n for juniorer tett.

– Jeg har sett ham på listene de fire foregående sesongene, men det var først i sesongen for to år siden at jeg virkelig begynte å få opp øynene for ham.

Herrelands­lagssjef Tor Arne Hetland sier det slik:

– Det første jeg husker er at de andre løperne, Niklas (Dyrhaug) og Didrik (Tønseth) snakket om han unggutten. De pratet om han i forfjor.

For to sesonger siden reiste Klæbo hjem med to bronsemeda­ljer fra junior-vm i Almaty. I fjor ble han kongen av samme mesterskap, da han vant tre gull i Romania. Da dukket sammenlign­ingene med Thomas Alsgaard og Petter Northug opp.

Johannes Høsflot Klæbo er første års senior denne sesongen, men oppfører seg som en veteran.

Lykkes han i Lahti kan dette mesterskap­et bli tidspunkte­t hvor han overtar posisjonen Petter Northug har hatt i ti år, som den løperen konkurrent­ene både fra Norge og utlandet frykter mest av alle.

 ?? FOTO: RICHARD SAGEN ?? Etter verdenscup­seieren i Estland forrige helg er Johannes Høsflot Klæbo Norges største gullfavori­tt før dagens første Vm-øvelse. Her lader han opp på Vm-stadion.
FOTO: RICHARD SAGEN Etter verdenscup­seieren i Estland forrige helg er Johannes Høsflot Klæbo Norges største gullfavori­tt før dagens første Vm-øvelse. Her lader han opp på Vm-stadion.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Johannes Høsflot Klæbo fikk det første skiparet fra morfar Kåre. På bildet til venstre er han på ski for første gang, ved Frognerset­eren i Oslo, to år gammel. Til høyre: 14 år gamle Johannes i aksjon under Midt-norsk mesterskap i 2010. Byåsen-løperen...
FOTO: PRIVAT Johannes Høsflot Klæbo fikk det første skiparet fra morfar Kåre. På bildet til venstre er han på ski for første gang, ved Frognerset­eren i Oslo, to år gammel. Til høyre: 14 år gamle Johannes i aksjon under Midt-norsk mesterskap i 2010. Byåsen-løperen...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway