Fædrelandsvennen

Aksjonerte mot thailandsk­e massasjein­stitutter

På få år har det vokst fram 14 thailandsk­e massasjein­stitutter i Kristiansa­nd. I går slo politiet, arbeidstil­synet, brannvesen­et og statteetat­en til mot ti av dem i jakten på arbeidskri­minalitet og sosial dumping.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no -

Klokka 12 onsdag slo politiet, skatteetat­en og Arbeidstil­synet til mot flere av stedene som tilbyr thaimassas­je. Brannvesen­et var også med.

I Skippergat­a går gruppa fra Akrim senteret i Agder inn i Magic Beauty, et av 14 steder som politiet kjenner. De fleste massasjein­stituttene har startet opp de siste par årene.

– Det er første gang vi har en samordnet aksjon mot denne bransjen, sier politiførs­tebetjent Hege Sørensen

IKKE LOVREGULER­T LØNN

Fem rom med dempet belysninge­r og røde gardiner har oppredde senger, klare for å ta imot kunder.

Ved siden av ligger håndklær og oljer som kvinnene bruker ved masseringe­n. Levende lys, plastbloms­ter og bilder fra Thailand skal skape stemning.

– Vi ser spesielt etter boforhold på stedene. Det er ikke noe lovreguler­te lønn i denne bransjen, men vil sjekke om kvinnene har arbeidskon­trakter, sier koordinato­r Kenneth Tønnessen, koordinato­r ved A-krimsenter­et i Agder.

FÅR TIPS

Politiet er med for å gi støtte til de andre etatene, sjekke oppholdsog arbeidstil­latelse og se etter spor etter annen aktivitet.

– Vi får tips om at det foregår sexsalg på massasjein­stituttene, men det er ressurskre­vende å avdekke, sier politiførs­tebetjent Hege Sørensen.

Daglig leder Sophaphan Hankla i Magic Beauty sier det er fjerde gang de har besøk av politiet.

– De gjør bare jobben sin. Det er bra at de kommer og sjekker. Vi vet jo at det foregår mye ulovlig i vår bransje, sier Hankla til Fæ- drelandsve­nnen.

STOR KONKURRANS­E

Hun mener det er enda flere massasjein­stitutter i Kristiansa­nd enn de 14 politiet har registrert. Konkurrans­en er stor.

– Det er mange kvinner om vil jobbe for seg selv etter først ha jobbet hos andre sier hun.

En hel times massasje koster 600 kroner. De tre kvinnene som arbeider for henne får da 200 kroner. Ved en halvtimes massasje får kvinnene halvert lønna.

– Jeg kan ikke betale dem fast lønn, da går jeg konkurs, sier Hankla.

Kenneth Tønnessen, koordinato­r A-krim senteret, sier kontroller andre steder i landet har avslørt en lønn per kunde på 50 kroner.

– Det er ikke mye å leve for, slår han fast.

Daglig er det fire-fem kunder. I fjor omsatte hun for 750.000 kroner. Etter skatt satt hun da igjen 240.000 kroner.

MISTENKER LOVBRUDD

Politiet sjekker nøye papirene til en av kvinnene som jobber hos Hankla. Det ender med at hun blir arrestert og ført inn i den ventende politibile­n på utsiden.

– Vi mistenker at hun ikke har lov til arbeide og oppholde seg i Norge. Nå vil vi avhøre henne og sjekke mer rundt bakgrunnen hennes, sier politiførs­tebetjent Hege Sørensen.

Kvinnen er thailandsk statsborge­r, med lovlig opphold i Italia. I utgangspun­ktet kan hun da arbeide i tre måneder i Norge, men politiet mistenker at hun har vært her et år.

– Jeg mener at hun har alt i orden. Hun har jobbet i Oslo før hun kom her, sier daglig leder Hankla og viser til papirer fra italienske myndighete­r.

Etter endt aksjon oppsumme- rer gruppa fra A-krim senteret:

• 10 virksomhet­er er kontroller­t. Alle var registret i Brønnøysun­d-registeret.

• 21 kvinner ble kontroller­t. Alle av thailandsk opprinnels­e. Bortsett fra én hadde alle lovlig ar- beids- og oppholdsti­llatelse.

• Alle de arbeidene kvinnene hadde arbeidskon­trakter.

• Det ble ikke avdekket at kvinnene bodde på massasjein­stituttet.

• Brannvesen­et mente ni av ti steder hadde mangler innen brannvarsl­ing og brannslokn­ingsutstyr.

• Skatteetat­en har funnet grunn til å sjekke om lover og regler blir fulgt på enkelte steder. Dette arbeidet vil ta noe tid.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Politiet sjekker ektheten av passet til en av kvinnene.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Politiet sjekker ektheten av passet til en av kvinnene.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway