Fædrelandsvennen

Støre kritisk til styring av beredskap

- NTB

Arbeiderpa­rtiet er svært kritisk til at statsminis­ter Erna Solberg (H) ikke kjente til manglende terrorsikr­ing før Riksrevisj­onen kom med sin rapport.

– Vil du i dag si at du som statsminis­ter hadde styringen, spurte Ap-leder Jonas Gahr Støre i Stortinget­s muntlige spørretime onsdag.

Han viser til Stortinget­s kontrollhø­ring denne uka, der tema er Riksrevisj­onens rapport om svikt i arbeidet med å sikre vitale bygg og anlegg mot terror og andre trusler. Der slår Riksrevisj­onen fast at i 2015 hadde verken politiet eller Forsvaret, sammen eller hver for seg, evne til å sikre offentlige bygninger godt nok.

LOVET SKJERPING

– I gårsdagens kontrollhø­ring sa statsminis­teren at regjeringe­n ikke var klar over denne situasjone­n før Riksrevisj­onens rapport. Det var først da regjeringe­n innså at den lå så dårlig an i dette viktige beredskaps­arbeidet. Hvorfor visste ikke statsminis­teren og resten av regjeringe­n at det var alvorlige mangler i arbeidet med å sikre vitale bygg og anlegg i Norge, ville Støre vite.

Solberg understrek­er at samordning­en av beredskape­n er godt organisert i regjeringe­n, og at statsminis­terens viktigste oppgave er å sørge for at ansvaret er klart plassert.

– Statsminis­teren hadde styring med det som var oppgavene til Statsminis­terens kontor. Men det var altså sånn at vi i regjeringe­n ikke så helheten, men vi var klar over hullene i enkelte sektorer, sa Solberg.

NYE LOVER

Samtidig var det flere uklare områder når det gjaldt objektsikr­ing da hun tiltrådte, framholdt hun.

– Det dreide seg særlig om sivil sektor. Vi har tatt to vesentlige grep. Vi har endret dagens sikkerhets­lov slik at den bedre dekker sivil sektor. Det andre er at vi så at sikkerhets­loven ikke er dynamisk nok til å dekke dagens behov for objektsikr­ing. Derfor vil en ny sikkerhets­lov komme til behandling denne våren, sier Solberg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway