Fædrelandsvennen

Bør du begynne å gjemme penger i madrassen?

- ØYVIND ANDRESEN Søgne

En liten melding fra NTB har stått på trykk i norske aviser:

Deutsche Bank melder om et underskudd på 1,4 milliarder euro i 2016. Underskudd­et tilsvarer om lag tolv milliarder kroner. Gigantbøte­r, inntektssv­ikt og restruktur­erings-kostnader trekker resultatet ned. Tapet i fjerde kvartal alene var 1,9 milliarder euro.»

Deutsche Bank er selve flaggskipe­t i europeisk bankvesen. Banken har over 100.000 ansatte i over 70 land og er Europas største bank. Siden toppen i 2007 har aksjekurse­n for banken falt kraftig.

Krisa i banken er forsterka fordi amerikansk­e og britiske myndighete­r i desember i fjor ga storbanken milliardbø­ter for hvitvaskin­g av russiske penger. Bøtene den tyske storbanken er ilagt er på nærmere 630 millioner dollar til sammen.

I desemberut­gaven av avisa Ny Tid skriver tidligere finansmann Hans Eirik Olav:

«I hemmelighe­t forsøker de profesjone­lle investoren­e å få pengene sine ut av banken. Ryker DB og DBS gigantiske derivatpor­tefølje på ca. 40.000 milliarder euro (tilsvarend­e circa 50 % av verdens BNP), vil alle de andre storbanken­e i Europa og USA med stor sannsynlig­het falle som dominobrik­ker. Da går også DNB og det norske bankvesene­t.»

Han skriver også i artikkelen: «Sannheten er at verdens bankog finansinst­itusjoner allerede er håpløst insolvente.»

Den norske Bank (DNB) har en derivatpor­tefølje på svimlende 7400 milliarder kroner som er like stort som Oljefondet!

Derivater er verdipapir­er som er avhengig av verdier i andre verdipapir­er og er finansiell­e instrument­er som brukes til spekulasjo­n i stor skala fordi de kan settes sammen til stadig mer komplisert­e og luftige konstruksj­oner. Sikkerhete­n for disse investerin­gene blir deretter. Derivater bygger på veddemål om framtidig kursutvikl­ing på valuta, renter, råstoffer, aksjer osv.

Storinvest­or Warren Buffett har kalt derivater for «økonomiens masseødele­ggelsesvåp­en».

For å belyse størrelsen av spekulasjo­nene kan man ta utgangspun­kt i det som IMF oppgir som verdens brutto nasjonalpr­odukt (BNP). Dette er oppgitt til å være ca. 70.000 milliarder dollar. Verdens samlede derivatmar­ked er angivelig på i alt ca. 1.400.000 milliarder dollar, dvs. ca. 20 ganger større.

Hvis DNB forsvinner ned i dragsuget, kan alle kundene si farvel til sine penger hvis de ikke rekker å ta dem ut før katastrofe­n. Banksikrin­gsfondet dekker nemlig bare 3 % av bankinnsku­ddene. Da hjelper det lite med innskuddsg­arantier som ingen kan innfri.

Vi gjør ofte narr av gamle folk som gjemmer penger i madrassen. Men snart er dette det lureste du kan gjøre før bankfolken­e får det som de vil: Fjerne alle mynter og sedler!

Bilkonstru­ktør, fabrikkeie­r og storkapita­list Henry Ford sa en gang: «Det er en fordel at befolkning­en ikke forstår bankog pengesyste­met vårt, for hvis de gjorde det tror jeg det ville blitt revolusjon før solen stod opp.»

❞ Vi gjør ofte narr av gamle folk som gjemmer penger i madrassen. Men snart er dette det lureste du kan gjøre

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Deutsche Bank er selve flaggskipe­t i europeisk bankvesen. Banken er Europas største bank. Siden toppen i 2007 har aksjekurse­n for banken falt kraftig, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Deutsche Bank er selve flaggskipe­t i europeisk bankvesen. Banken er Europas største bank. Siden toppen i 2007 har aksjekurse­n for banken falt kraftig, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway