Fædrelandsvennen

Klassiske kanariske retter

-

Gofio:

● Ristet maismel som brukes i mange ulike retter som en slags stivelse. Tidligere ble melet blandet med litt vann og sukker, og spist av bøndene ute på jordene. I dag blandes det med litt melk og spises til frokost. Sammen med buljong og hvitløk serveres den som tilbehør til lunsj eller middag.

Små, bakte poteter servert med den tradisjone­lle paprikasau­sen (mojo). En vanlig tapasrett.

● Den kanariske spesialite­ten lages på litt ulikt vis på de forskjelli­ge øyene og de fleste familier har sin egen variant av sausen. Sausen kommer i hovedsakel­ig to varianter, mojo verde (grønn) og mojo rojo (rød). Den lages av olje, salt, pepper, vann, hvitløk og paprika med koriander eller kummin og andre krydderier. Den grønne sausen benyttes gjerne til fisk, mens den rød brukes på poteter og til kjøtt.

● En grønnsakss­uppe som kan minne om betasuppe, med ulike grønnsaker og med ulike typer kjøtt til.

● Geitekjøtt i gryte. Geiter finnes de mye av på Gran Canaria og de andre Kanariøyen­e og dyrene er viktig for matproduks­jonen.

● Mandler er viktig for kanariere og produksjon­en er stor oppe i fjellene. Den søte desserten «Bienmesabe» lages honning og eggehvite med kvernede mandel. Dessertens navn er direkte oversatt til «det smaker godt for meg», og er en av Gran Canarias aller mest berømte desserter. På øya selges den gjerne knust og strødd over kakene eller ved siden av.

Kanariske poteter (patatas canarias con mojo): Mojosaus: Potage: Carne de Cabra: Marsipan:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway