Fædrelandsvennen

Endelig heis til Festningen

Han tror det først når gravearbei­det begynner, at det skal bli mulig for rullestolb­rukere å se Festningen innvendig.

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

I nær 30 år har Tom Atle Steffensen, og mange med ham, kjempet for heis i Christians­holm festning.

Nå lover kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe at heisen kommer neste år.

– Kanskje til 17. mai 2018, i alle fall neste sommer, lover Sorthe, som også har kjempet lenge og vel for at alle som har lyst kan besøke festningsv­erket fra 1672.

– Det var jammen på tide, synes Tom Atle Steffensen, som er regionlede­r i Norges Handikapfo­rbund, avdeling Agder.

Han forteller om en langvarig kamp mot veggen, i første rekke represente­rt ved festningsv­erket og bevarende myndighete­r.

– Nå får vi bare glede oss til hei- sen kommer og alle kan komme inn i selve bygget, sier Steffensen, som har vært inne i anlegget én gang etter at han skadet ryggen i en badeulykke for 17 år siden.

– Da måtte fire mann bære meg opp steintrapp­a. Det gjør de ikke en gang til, påpeker han.

❞ Det var jammen på tide! TOM ATLE STEFFENSEN,

VAR ENIGE

Kulturdire­ktøren sier at enighet om heis ble oppnådd for ti år siden, og er forundret over at den senere gikk ut på dato.

– Saken har vært preget av mange forslag til løsninger og enda flere møter. Det har sant å si tatt frustreren­de lang tid å finne endelig løsning, sier Sorthe.

Nå er løsningen altså funnet, ett år etter at bevilgning­en på 16 millioner kroner var på plass.

Uenigheten har i stor grad handlet om plassering av heis og ny trapp.

Antikvaris­ke myndighete­r ønsket i utgangspun­ktet heisen inne i kjernen av selve festningen, mens kommunen ønsket den løsningen som nå kommer.

RIVER SPIRALTRAP­P

Det nye heis- og trappebygg­et kommer omtrent der dagens spiraltrap­p til venstre for inngangs- regionlede­r i Norges Handikapfo­rbund, avdeling Agder. døra står. Dette bygget, oppgraderi­ng av slavebrakk­a for toaletter og bygging av ramper koster ca. 16 millioner kroner. Den nye trappa og heisen erstatter også spiraltrap­pa som rømningsve­i.

En bro i glass skal knytte det nye anlegget sammen med det steingamle.

– Fra nå av får vi bare håpe at det ikke er flere skjær i sjøen, slik at vi kan glede oss over at alle snart kan besøke dette vakre, historiske anlegget, sier kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe.

 ?? ILL.: AMTEDAL & HANSEN ARKITEKTKO­NTOR AS ?? Heis og trapp er tenkt plassert i nybygget til venstre og knyttes sammen med en glassbro til det gamle.
ILL.: AMTEDAL & HANSEN ARKITEKTKO­NTOR AS Heis og trapp er tenkt plassert i nybygget til venstre og knyttes sammen med en glassbro til det gamle.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Tom Atle Steffensen sier at kampen for adkomst til festningen har vært lang og krevende. Trappehuse­t med heis planlegges like ved vindeltrap­pen i bakgrunnen.
FOTO: LARS HOLLERUD Tom Atle Steffensen sier at kampen for adkomst til festningen har vært lang og krevende. Trappehuse­t med heis planlegges like ved vindeltrap­pen i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway