Fædrelandsvennen

Tilfeldig at brannen ikke spredte seg

En tilfeldig forbipasse­rende kan ha vært årsaken til at en garasjebra­nn i Birkenes ikke spredte seg til annen bebyggelse natt til onsdag.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Jeg ble vekket i 03-tiden av en mann som sto på døra, sier Roar Moen, som er en av de nærmeste naboene til garasjen som tok fyr i Birkenes natt til onsdag.

Mannen fortalte Moen at han tilfeldigv­is hadde passert området på vei til Birkeland, og at han merket røyklukt.

LØP UT I TRUSA

Da ble det oppdaget at det var full fyr i en garasje på Mjølemoen, og brannvesen­et ble kontaktet.

– Jeg løp ut av huset i trusa og hentet hageslange­n. Da hadde det bare begynt å brenne litt. Plutselig var garasjen overtent, forklarer Moen.

– Jeg forsøkte å begrense bran- nen ved å spyle terrenget med hageslange­n, fortsetter han.

– KUNNE SPREDT SEG

Moen mener brannen kunne spredt seg videre i terrenget – og også til annen bebyggelse hvis ikke den tilfeldig forbipasse­rende mannen hadde oppdaget brannen og slått alarm.

– Ja, det kunne spredt seg til andre hus, påpeker Moen, som kan opplyse at brannvesen­et var raskt på plass.

EN TIL LEGEVAKT

Nabo Iren Sommerset forteller at mannen hennes ble vekket av noen smell, før han oppdaget brannen. Han vekket kona, og de to kom seg ut av huset sitt.

– Vi så kun garasjen på grunn av all røyken. Da visste vi ikke hvordan det hadde gått med bo- ligen ved siden av, så vi fryktet det verste, sier hun.

Familien som bor i boligen lå og sov da brannen brøt ut, og ble etter hvert evakuert. Familien ble sjekket av ambulansep­ersonell på stedet, og en person ble sendt til legevakten for sjekk etter å ha pustet inn røyk.

FLAMMER På FLERE METER

Tor Inge Fidjeland, utryknings­leder ved KBR Birkenes, sier at brannvesen­et ble møtt av en fullt overtent garasje da de ankom stedet. Flammene sto flere meter til værs, ifølge ham.

– Situasjone­n var da ganske kaotisk, og det var veldig mye røyk og flammer. Det hadde tatt fyr i terrenget, og vi visste ikke hvor nær flammene var annen bebyggelse, forteller utryknings­lederen.

– Men ting gikk altså bra? – Hvis vindretnin­gen hadde vært feil i natt, så hadde boligen ved siden av garasjen vært i stor fare. Men heldigvis var det vindstille.

Brannvesen­et i Kristiansa­nd bisto brannvesen­et i Birkenes med både mannskap og vann natt til onsdag. Mannskapen­e fikk etter hvert kontroll over situasjone­n, og de siste mannskapen­e forlot stedet ved 06-tiden.

Årsaken til brannen er ennå ikke klarlagt.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Roar Moen var en av de første som startet slokkingen av garasjebra­nnen på Mjølemoen i Birkenes natt til onsdag. Han bor i et hus på en høyde over garasjen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Roar Moen var en av de første som startet slokkingen av garasjebra­nnen på Mjølemoen i Birkenes natt til onsdag. Han bor i et hus på en høyde over garasjen.
 ?? FOTO: FVN.NO-TIPSER ?? Her står garasjen på Mjølemoen i Birkenes i full fyr.
FOTO: FVN.NO-TIPSER Her står garasjen på Mjølemoen i Birkenes i full fyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway