Fædrelandsvennen

Elbiler topper, franskmann ypper seg

På landsbasis selger nå Toyota flere biler enn Volkswagen. Men i Kristiansa­nd holder VW stand.

- TOR MJAALAND

I Kristiansa­nd distrikt er det fortsatt Volkswagen som selger mest, 12 biler foran Toyota. Men også her har det japanske bilmerket hatt en kraftig økning det siste året.

To elbiler topper blant bilmodelle­ne i Kristiansa­nd i mars, mens et fransk bilmerke er på bronseplas­s etter de to store.

For landet som helhet var det en nedgang i antall nyregistre­ringer på 3,4 prosent i mars sammenlikn­et med fjoråret, i Kristiansa­nd var nedgangen på 2,3 prosent. Fortsatt ligger personbils­alget i Kristiansa­nd nesten seks prosent over fjoråret, som var et knallsterk­t år.

FORNØYD

Totalt registrert­e Toyota 1704 personbile­r i mars ifølge Opplysning­srådet for Veitrafikk­en (OFV). Økt salg av hybridbile­r har bidratt til at Toyota har økt markedsand­elen fra 10,9 prosent i fjor til 12,7 prosent i mars 2017. Volkswagen på andreplass kan vise til 1573 nyregistre­ringer på landsbasis.

– Vår nye crossover C-HR har blitt svært godt mottatt av norske bilkjøpere og har bidratt sterkest til veksten hittil i 2017, sier informasjo­nssjef Espen Olsen i Toyota Norge.

RENAULT OVERRASKER

Lokalt er det Renault som står for den store overraskel­sen i mars med en tredjeplas­s på registreri­ngsstatist­ikken. Volkswagen topper med 66 biler, Toyota har 54, Renault 42. Det er en voldsom fremgang i forhold til de siste årenes noe labre Renault-salg.

Tom Gøytil, Renault-ansvarlig hos Motorforum Sør sier at elbilen Zoe har solgt svært godt i lang tid og tror denne bilen har skapt positiv oppmerksom­het rundt merket.

I mars har også småbilen Clio og crossovere­n Captur solgt bra i Kristiansa­nd.

– Miljøvennl­ige biler er som skapt for norsk avgiftspol­itikk. Det profiterer vi på, mener Gøytil.

STERKT FOR PREMIUM

Samtidig som det selges mange elbiler og hybrider, leverer også de såkalte premiummer­kene sterke marstall. Både Volvo, BMW, Audi og Mercedes-benz øker kraftig sammenlikn­et med mars 2016.

At to elbiler topper listen over de mest registrert­e bilmodelle­ne i mars, vil kanskje overraske noen. Både Nissan Leaf, som topper, en bil foran BMW i3, har vært superpopul­ære elbiler i mange år. Elbilsalge­t holder seg bra i Kristiansa­nd og har gått opp med 3,4 prosent så langt i 2017. 25 prosent av de nye bilene i mars hadde elektrisk drivverk.

I Mandal er bilsalget nesten doblet sammenlikn­et med mars 2016. Og Renault ypper seg her også med hele 600 prosent økning. Mest solgt i Mandal var Volkswagen foran Mazda og Renault på delt andreplass.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye Toyota C-HR får en god del av æren for storsalget av Toyota.
FOTO: TOR MJAALAND Nye Toyota C-HR får en god del av æren for storsalget av Toyota.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway