Fædrelandsvennen

Steg for steg til tresteg

Ida Marcussen kaller seg fortsatt for mangekampu­tøver, men er spent på hvor langt hun kan nå i sin nye øvelse.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no -

– Dette er bare en ekstra gøy utfordring. Vi har ikke voldsomme mål i første omgang, for det er tross alt en ny øvelse, sier Ida Marcussen til Fædrelands­vennen.

Det var i fjor sommer at 29-åringen annonserte at hun skulle satse videre i tresteg. I vinter har mye av treningen handlet om å spesialise­re seg i øvelsen, og hun returnerte i forrige uke fra et treukers treningsop­phold i Portugal.

– Det er spennende å se hva som er mulig. Jeg har faktisk ikke hoppet tresteg på ti år, og jeg har ingen anelse om hvor jeg står. Det blir som å hoppe i kaldt vann. Det er et skikkelig kick, sier Marcussen.

Spissing av treningen

Lukas Udelhoven har trent flere trestegutø­vere tidligere. Han har troen på «eksperimen­tet», som Marcussen kaller det.

– Tresteg er bare en spissing av den treningen vi har gjort. Vi legger til rette for en ny øvelse. Det inspirerer, tar tid, og krever en del jobbing. Men det er vi best til, sier Udelhoven.

Den første virkelige pekepinnen på hvordan Marcussen ligger an, får vi i NM i Sandnes i august.

– Jeg hopper tresteg for gøy, men har planer om å slå persen min. Jeg har også lyst å se om jeg kan presse spesialist­ene i NM, det hadde vært moro, sier Marcussen.

Målet er å hoppe over 13 meter i år. Marcussens personlige rekord er på 12,15 meter. Den ble satt før hun begynte med mangekamp.

Neste år sikter Marcussen seg inn på kravet til EM i Berlin. Da må Våg-jenta opp mot Norgesreko­rden til Lene Espegren fra 1999, som er på 13,83 meter.

– Fin og Spenstig kropp

Udelhoven ser allerede at jobben de har lagt ned i vinter, har begynt å gi resultater.

– Jeg ser en forandring, og hvis vi fortsetter sånn, blir Ida en mer spretten type, med god fart i kroppen, sier han.

– Har dere testet tresteg ennå? – Til nå har vi ikke hoppet noe særlig. Vi jobber fortsatt med fotsatsing­en, og overføring av kraft og energi. Det må være på plass før vi begynner å prøve oss i konkurrans­e. Styrke, fart og spenst passer sammen, og det kreves tid for å forbedre det, sier Udelhoven.

Tresteg er en skadeutsat­t øvelse. Marcussen, som knapt har vært skadet de siste ti årene, fryk- ter ikke at hun vil gå på en smell nå.

– Du må først trene for å tåle det. Der har jeg den beste treneren i verden, som har vært bevisst på det fra dag én med meg, sier hun.

– Ida har mange gode treningsår i kroppen. Vi kommer vi til å ta de årene som trengs for at hun skal hevde seg i tresteg, sier Udelhoven.

Marcussen kommer også til å delta i mangekamp fortsatt, blant annet i E-cup i begynnelse­n av juli. Men det store fokuset er å gjøre det best mulig i tresteg de neste årene.

– Ida har en veldig fin og spenstig kropp allerede, og vi ser at treningen virker, sier Udelhoven.

trives best alene

Da det ble klart at Marcussen ville bytte øvelse i fjor sommer, uttalte sportssjef i friidretts­forbundet Håvard Tjørhom til Fædrelands­vennen at han vurderte å ta kontakt med 29-åringen og treneren.

– Jeg har ikke snakket med noen, sier Udelhoven, og understrek­er at duoen klarer seg fint på egenhånd.

– Vi trives bedre med et eget opplegg, uten for mye vitenskape­lige og medisinske ting. Jeg er glad i ufordringe­r, og er ikke redd for verken nedturer eller oppturer, sier tyskeren.

Marcussen lever også fint med at duoen får drive på alene.

– Vi satser med egne bein, det har vi gjort stort sett hele veien, og det kommer vi til å fortsette med. Hvis vi smeller til med norsk rekord, og vanvittige resultater, tar de (forbundet, red. anm.) sikkert kontakt. Før den tid, liker jeg at vi har fred og ro til å gjøre akkurat som vi har gjort til nå, sier Marcussen, som i fjor gikk glipp av sitt første mesterskap på ti år.

Så gjenstår det å se om hun klarer å komme seg til et nytt, i en ny øvelse.

– Dette er like spennende for oss, som de som følger med utenifra. Vi vet ikke hvor vi står om ett år, sier Udelhoven.

3780 poeng i Spania

Ida Marcussen tok turen over grensen under treningsle­iren i Portugal, og deltok i det spanske mesterskap­et innendørs i Salamanca for et par uker siden. 29-åringen gikk 3790 poeng, og endte på en sjetteplas­s, 296 poeng bak vinneren, spanske Andrea Medina.

Marcussen presterte følgende resultater;

• 60 meter hekk: 9,28 sekunder

• Høyde: 1,57 meter

• Kule: 12,14 meter

• Lengde: 5,59 meter

• 800 meter: 2,19,44 minutter Våg-jenta har en personlig rekord i femkamp innendørs er på 4326 poeng. Den ble satt i Gøteborg i 2012.

 ?? FOTO: HÅVARD KARLSEN ?? Ida Marcussen returnerte fra et treningsop­phold i Portugal onsdag. Fredag hadde hun en økt på Kristiansa­nd Stadion med sin trener, Lukas Udelhoven.
FOTO: HÅVARD KARLSEN Ida Marcussen returnerte fra et treningsop­phold i Portugal onsdag. Fredag hadde hun en økt på Kristiansa­nd Stadion med sin trener, Lukas Udelhoven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway