Fædrelandsvennen

Levekårsut­fordringer i Agder

- SALLY VENNESLAND, gruppelede­r Vest-agder Høyre

Arbeiderpa­rtiet i Vest-agder peker i leserinnle­gg på noen av de utfordring­er vi har på å utvikle gode levekår.

●● Vi er glade for at dette er en utfordring som det er tverrpolit­isk enighet om å ta tak i. La det likevel være klart at vi bor i verdens beste land og at det store flertall av landsdelen­s innbyggere har gode - tildels svært gode levekår.

For oss er det vesentlig å ta tak i mindretall­et som opplever utenforska­p, både i forhold til arbeidsliv, utdanning og fritid. Der Arbeiderpa­rtiet har foreslått å bevilge midler til helsesøste­rapparatet, har flertallet i fylkesting­et vedtatt å ansette psykologer. Vi har som mål å gi elevene våre et godt psykososia­lt miljø hvor ulike profesjone­r danner gode fagteam. Psykologst­illinger var etterspurt i denne sammenheng.

Helsesøste­rstillinge­r er en oppgave som ligger til primærkomm­unene. Fulltidsst­illinger er viktig for å løfte levekår, og det satses mye på det. Fylkeskomm­unen bidrar i dette arbeidet på mange områder. Ap sitt forslag om midler til prosjekter i 3 kommuner ble nedstemt fordi vi har 15 kommuner som har ulikt utgangspun­kt og ulike utfordring­er innenfor dette området. Men, vi bidrar med råd og kompetanse­deling - og økonomi inn i arbeidet. Det er et mål at alle skal kunne leve av egen inntekt.

Aldri tidligere har det vært satset mer på fagutdanne­lse. Gode lærlingord­ninger er en forutsetni­ng for gjennomfør­ing. Landsdelen har bruk for fagarbeide­re. Flertallet i Fylkesting­et har vedtatt ulike tiltak i forhold til dette. Vi har bevilget penger for at flere bedrifter skal ta inn lærlinger. Vi har styrket kontakten med opplærings­kontorene hvor den daglige oppfølging­en av lærlingene foregår. Vi har sørget for VG3 - opplæring i skole. Vi har en tett dialog med næringsliv­et om behov og forventnin­ger.

Gode og trygge veier er god investerin­g i levekår. Aldri har det vært satset så mye på vei på Sørlandet som i disse dager.

Fylkesting­et vedtok en rekke viktige tiltak for å styrke levekårene i Agder da saken var til behandling før jul i fjor. Vi peker på integrerin­gsarbeid ved å styrke språkopplæ­ring for minoritets­grupper, at kvinner fra denne gruppen får tilgang til arbeidsmar­kedet, at kunnskapsn­ivået innenfor offentlig nivå styrkes på dette området, at integrerin­gs- og likestilli­ngsperspek­tivet tas med i alle vurderinge­r.

Vi jobber systematis­k for å forhindre utenforska­p. Dette er et arbeid som hele det politiske miljøet har pekt på som fundamenta­lt for å utvikle landsdelen videre. Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r spør om hva vi sparer til. Vi sparer ikke - vi setter i gang tiltak som målrettet treffer på de utfordring­er vi har. Men så vet vi også at holdningse­ndringer tar tid. De kan ikke vedtas, de må det jobbes med over tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway