Fædrelandsvennen

Daniel Lanois til Punkt

Den kanadiske musikeren og superprodu­senten Daniel Lanois er toppnavnet på høstens Punkt i Kristiansa­nd.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Lanois er en strålende musiker og produsent. Jeg har hørt på og kjent til ham så lenge jeg har holdt på med musikk, sier Erik Honoré.

Sammen med Jan Bang er han kunstneris­k leder på Punkt. Nå bekjentgjø­r de at den kanadiske produsente­n og musikeren Daniel Lanois blir «Artist in residence» på høstens festival i Kristiansa­nd 31. august – 2. september.

U2-PRODUSENT

Lanois ble i 1989 en favoritt for mange musikkinte­resserte med debutplata «Acadie». Han er også kjent som superprodu­sent, og U2 kunne lenge ikke få nok av ham. Hele seks plater har Lanois produsert for dem. Navnene på andre han har produsert musikk for tør også være kjent: Bob Dylan, Brian Eno, Peter Gabriel, John Hassell, Willie Nelson, Neil Young og Sinéad O’connor. For alt dette har kanadieren håvet inn 11 Grammypris­er.

– Lanois har med seg tre musikere, og skal holde avslutning­skonserten på Kick 2. september. Som «artist in residence» skal han dessuten holde en master class på UIA som er åpen for både publikum og studenter. Der vil han sammen med musikerne presentere og snakke om sin musikkfilo­sofi. I tillegg skal han foreta en live remiks av en av festivalen­s øvrige artister, forteller Honoré.

TOPP TRE

Bookingen av Daniel Lanois kan fort være en av Punkts tre mest celebre. I 2012 hoppet selveste Brian Eno inn som kunstneris­k leder, og året før var David Sylvian på besøk.

– For meg og Jan (Bang) har nok Sylvian betydd mest person- lig av disse tre, fordi han vel var den direkte årsaken til at vi begge begynte med musikk. For et breiere publikum er nok Eno og Lanois mer kjente, sier Honoré. Nær sagt som vanlig har Punktskape­rne også i dette tilfellet hatt nytte av sitt internasjo­nale nettverk.

I tillegg til Daniel Lanois er norske Broen og australske The Necks offentligg­jort til Punkt.

 ?? FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO ?? Daniel Lanois har produsert musikk for stjerner som U2, Bob Dylan og Brian Eno. I høst kommer kanadieren til Kristiansa­nd for å opptre på Punkt.
FOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO Daniel Lanois har produsert musikk for stjerner som U2, Bob Dylan og Brian Eno. I høst kommer kanadieren til Kristiansa­nd for å opptre på Punkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway