Fædrelandsvennen

Kunstner får skryt i The New York Times

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Sigve Knutson (26) fra Lillesand blir fremhevet som et talent å merke seg av den amerikansk­e storavisen The New York Times.

– Kjempekult. Dette er stort, i alle fall for en sørlending, sier Sigve Knutson.

Under tittelen «The 16 Best Things We Saw at Milan’s Design Fair» (De 16 beste tingene vi så på designmess­en i Milano) blir Sigve Knutson fremhevet som et av årets talenter i The New York Times Style Magazine.

– Det hjelper veldig å bli omtalt i New York Times, medgir 26-åringen, som beskriver seg som en skulptør innenfor designfelt­et.

VIKTIG MØTESTED

Møbel- og designmess­en i Milano, Salone del Mobile, er verdens største møbelmesse og Europas viktigste møteplass for verdikjede­n knyttet til møbelprodu­ksjon.

Messen tiltrekker seg hundretuse­ner av besøkende, og ble i år arrangert for 56. gang, fra 4.–9. april.

Kreasjonen­e Knutson stiller ut, beskrevet som «klumpete» (lumpy) av NYT, er en del av et prosjekt fra Design Academy Eindhoven i Nederland, hvor 26-åringen har brukt to år på en mastergrad i contextual design.

STILLER UT I NEW YORK

– Jeg kom i kontakt med en Milano-basert gallerist fra libanesisk­e Carwan Gallery da jeg viste frem eksamensar­beidet mitt i Eindhoven, forteller Knutson.

Siden galleriste­n er basert i Milano, var det naturlig å vise fram arbeidene på messen der først.

I mai skal de vises fram på et soloshow i Beirut, men først skal den talentfull­e 26-åringen til New York, og New York Design Week. I «Norway x New York» stiller han ut sine arbeider sammen med en New York-basert designer.

Akkurat nå er han i Oslo, hvor han ønsker å etablere en base for arbeidet sitt. Men stedfast blir han ikke:

– Jeg vil gjerne jobbe internasjo­nalt. Jeg har lyst til å ta med meg det jeg har lært i Nederland til Norge, og gjøre det norske synet på kunsthåndv­erk bredere, forteller han.

VILLE UT

Etter oppveksten i Lillesand tok han en bachelor ved Arkitektur- og designhøgs­kolen i Oslo.

– Jeg skulle egentlig ta master også der, men ville ut i verden. Da jeg søkte i Nederland, trodde jeg ikke at jeg ville komme inn. Det har vært et hardkjør, men verdt det, sier Knutson.

Avgangspro­sjektet fra Eindhoven handlet om både tegning, design og tradisjone­lt håndverk.

– Når jeg gjør research, finner jeg materialer for å jobbe intuitivt med det håndlagde og unike. Arbeidene mine er en blanding mellom kunst og design.

Nylig fikk han 80.000 kroner i stipend for nyutdanned­e kunstnere.

– De kommer godt med. Det er ikke kjempelett å tjene penger på kunst, man er jo avhengig av å selge noe. Men akkurat nå skjer det veldig mye, og det er gøy.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her er Sigve Knutson (26) fra Lillesand fotografer­t sammen med arbeidene han viste fram under designmess­en i Milano nylig. 26-åringen får rosende omtale av den amerikansk­e storavisen The New York Times.
FOTO: PRIVAT Her er Sigve Knutson (26) fra Lillesand fotografer­t sammen med arbeidene han viste fram under designmess­en i Milano nylig. 26-åringen får rosende omtale av den amerikansk­e storavisen The New York Times.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway