Fædrelandsvennen

Bever avlivet etter bytur

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Klokka 00.17 ble beveren på bytur skutt av viltnemnda. Det siste den så var Østre Strandgate.

– En toåring på vift. Slett ikke uvanlig, men veldig uvanlig inne i Kvadrature­n. Den var svært sliten og oppskaket. Derfor var det riktig å avlive, sa Tom Aurebekk Udø fra viltnemnda i Kristiansa­nd til Fædrelands­vennen like før halv ett natt til tirsdag.

Han satte nakkeskudd­et i den store gnageren akkurat klokka 00.17. Da hadde han vandret sammen med den et par hundre meter i Østre Strandgate for å observere.

Aurebekk Udø ventet med skuddet til han og beveren var nokså alene og de to-tre som hadde forsøkt å geleide beveren mot elva, hadde kommet på avstand. Det var også fire-fem andre skuelystne i nærheten.

SKUELYSTNE KRITISKE

Flere Fædrelands­vennen snakket med reagerte på avlivninge­n og sa de mener beveren burde fått lov å gå tilbake til elva.

Det var like før klokka 24.00 mandag kveld at folk først ringte Fædrelands­vennen om en bever som sto i krysset mellom Festningsg­ata og Kongens gate.

Beveren hadde kommet fra elva og gått nedover Østre Strandgate, ifølge vitner.

Da vi kom til stedet, like etter 24.00, trasket den nokså sliten østover Østre Strandgate. Den var tydelig forvirret og forsøkte sannsynlig­vis å følge eget spor tilbake til trygghet.

Flere personer fulgte den oppover mot elva. De mente den hadde roet seg betydelig, og at den burde få lov å rekke elva.

Men så kom viltnemnda­s mann med nødblink på bilen og ba folk holde avstand grunnet avliving.

En vekter fra Nokas, som av yrkesmessi­ge grunner ikke ville oppgi navnet, sier han så beveren først og fulgte den både ned til Festningsg­ata og tilbake igjen. Han synes avliving var for drastisk.

– UTMATTET

Aurebekk Udø forsvarer det han gjorde og mener det var riktig med avlivning ut fra et dyrevelfer­d-ståsted.

– Den sluttet å gå på slutten. Bevere er ikke i sitt rette element på asfalt i byen. Den var svært stresset og temmelig utmattet. Det var riktig å avlive. Det er et ungdyr på cirka 15 kilo, sa Tom Aurebekk Udø.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Her sjekker viltnemnda­s Tom Aurebekk Udø beverens tilstand. Akkurat her går den riktig så korrekt over et fotgjenger­felt i Østre Strandgate.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Her sjekker viltnemnda­s Tom Aurebekk Udø beverens tilstand. Akkurat her går den riktig så korrekt over et fotgjenger­felt i Østre Strandgate.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Tom Aurebekk Udø fra viltnemnda med beveren i hånda. Den ble to år gammel og veide rundt 15 kilo.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Tom Aurebekk Udø fra viltnemnda med beveren i hånda. Den ble to år gammel og veide rundt 15 kilo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway