Fædrelandsvennen

Ap vil gi fangevokte­re tjenestenu­mmer for å forebygge vold

- NTB / ERLEND OLSBU

Arbeiderpa­rtiet frykter at fanger skal hevne seg på ansatte i norske fengsler, derfor foreslår de at de fengselsan­satte skal anonymiser­es med tjenestenu­mmer.

Aps fraksjon i Stortinget­s justiskomi­té har fremmet et forslag de mener bedre vil ivareta sikkerhete­n til ansatte i kriminalom­sorgen, skriver Dagbladet.

– Vold og trusler mot ansatte i kriminalom­sorgen og innsatte i norske fengsler øker, sier medlem av Stortinget­s justiskomi­té, Kari Henriksen (Ap), til Dagbladet.

Tall fra Kriminalom­sorgsdirek­toratet viser at det var 406 tilfeller av vold og trusler mot fengselsan­satte i 2012. I 2016 var antallet 1048.

I dag har innsatte i norske fengsler innsynsret­t i dokumenter som omhandler dem selv. Der står navnene til fangevokte­rne.

– De får se vurderinge­r som er gjort om ilagte strafferea­ksjoner for brudd på regelverk, avslag på fremstilli­nger og permisjone­r og så videre, sier Henriksen.

– En innføring av tjenestenu­mmer vil redusere muligheten­e for at innsatte skal kunne hevne seg. Norsk Fengsels- og Friomsorgs­forbund har vært tydelige på at de ønsker en slik ordning, sier Henriksen.

I 2015 ble det innført en lignende ordning for ansatte i politiet, der tjenestenu­mmer og ikke navn følger dokumenten­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway