Fædrelandsvennen

Ble kreftfri i Tyskland

Per Berge trosset rådene fra to leger på Sørlandets sykehus, lot seg kreftbehan­dle i utlandet. Og ble frisk.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Per Berge (68) fikk konstatert prostatakr­eft i januar i fjor. Han trosset legenes råd og dro til Tyskland for en strålebeha­ndling som ikke gis i Norge. To måneder senere ble han erklært frisk.

– Vi har et dyktig helsevesen som absolutt er i verdenskla­sse. Men det er ikke nødvendigv­is slik at vi har svaret på alt. I noen tilfeller kan behandling i utlandet være bedre, sier han.

Per Berge (68) fikk konstatert prostatakr­eft i januar i fjor. Etter en helt spesiell strålebeha­ndling i Tyskland ble han i mai konstatert frisk og det uten varige bivirkning­er.

– Jeg fikk på sett og vis livet tilbake, sier Berge. Han er bosatt på Lund i Kristiansa­nd.

TESTET SEG JEVNLIG

Hans far døde av prostatakr­eft i 1996. Ettersom risikoen for å få denne krefttypen øker når fedrene har hatt den, har Berge jevnlig testet seg for den.

Og i januar i fjor hadde den farlige Psa-verdien gått rett i været – han hadde fått kreften.

– Dermed ble jeg presentert for to valg, enten operasjon eller utvendig stråling, forteller Berge.

KAN GI BIVIRKNING­ER

Hyppigere vannlating og impotens er bivirkning­er i begge tilfeller.

– Det var jo et vanskelig valg, men jeg kom til at det var færre bivirkning­er med stråling, sier Berge.

Han begynte derfor på hormonbeha­ndling som må til før den utvendige stråling.

Samtidig ba en legevenn av ham om tillatelse til å se på hans sak. Han mente Berges kreftvaria­nt var ideell for såkalt brachytera­pi i Tyskland. I samarbeid med sykehuset ble epikrisen deretter sendt til sykehuset i Hamburg, der kirurgene mente det samme.

– Sørlandet sykehus mente derimot at denne metoden ikke ville ha noen nytte for meg.

DRO LIKEVEL

Men han stolte på sin legevenn og kirurgene i Tyskland.

I mars i fjor dro han og kona Thekla til Hamburg. Behandling­er går i enkelthet ut på at det blir skutt inn svært små radioaktiv­e metallbite­r direkte inn i prostatakj­ertelen, i Berges tilfelle 51 stykker.

Etter endt operasjon kunne han selv gå tilbake til hotellet og virke som før etter noen dager.

I to måneder strålte disse metallbite­ne svakt. Og i mai i fjor ble han erklært frisk – verdiene var på null igjen.

– Alternativ­et hadde vært den tradisjone­lle strålingen med 35 behandling­er og forutgåend­e hormonbeha­ndlinger i Norge. I tillegg kommer fare for svært ubehagelig­e bivirkning­er, sier Berge.

SØKTE OM REFUSJON

Historien endte ikke der, for Berge tenkte han skulle forsøke å få sine utgifter refundert. Selve operasjone­n kostet 61.000 kroner. I tillegg kom utgiftene til reise og opphold, slik at det ble omtrent 80.000 kroner.

– Jeg tok det opp både med sykehuset og prostatafo­reningen i Vest-agder. Begge steder fikk jeg vite at staten ikke dekker dette fordi operasjone­n skjedde i utlandet, forteller Berge.

Han søkte likevel hos Helseøkono­miforvaltn­ingen (Helfo) i Helsedirek­toratet. Alle relevante papirer ble sendt med og de tyske dokumenten­e var oversatt til norsk.

– Det tok fire måneder så fikk jeg svar at jeg ville få dekket 80 prosent av utgiftene, om lag 50.000 kroner, sier han – og beskriver overraskel­sen over akkurat det, han som var forberedt på avslag etter alt han hadde blitt fortalt.

Må GJØRES KJENT

Prostatakr­eft er den hyppigste kreftforme­n hos menn. Det oppdages rundt 5000 nye tilfeller i Norge hvert år.

– Det er jo derfor viktig at kreftbehan­dlingen i Tyskland og muligheten for å få det meste av utgiftene refundert blir kjent. Dessuten handler det om behandling­sapparatet og prostatafo­reningen er kjent med, og kommer med tidlig informasjo­n til den kreftramme­de, om denne behandling­sformen som er effektiv, skånsom, rimelig, kortvarig og har mindre risiko for bivirkning­er, sier Berge.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway