Fædrelandsvennen

Kulturens store scene

Teater- og konserthus­et Kilden er blitt et kulturhus i utvidet forstand. De gjør et betydelig nybrottsar­beid på inkluderin­g.

-

Det er en dagsaktuel­l messe, sier direktøren om den nyskrevne og spesialskr­evne utgaven av Mozarts berømte dødsmesse, «Requiem», som hadde premiere på Kilden fredag. Og han forklarer videre hvorfor han etter hvert falt for ideen om å gjøre om på teksten til en av den klassiske musikkens aller mest genierklær­te komponiste­r. Og bytte den ut med tekster fra ungdommer som sliter, gjennom ABUP: – Vi vil gi ungdommene som sliter med mental helse en stemme. Flere og flere ungdommer sliter med mentale problemer, spesielt jenter, forklarer Kso-direktøren i Fædrelands­vennens omtale av stykket.

Kildenkonf­eransen som gikk av stabelen denne uken setter kulturarbe­id inn i en større kontekst.

Og datteren hans, Ida Lily Bjerge, nikker enig, for hun er nemlig med og har selv erfaring med psykiske lidelser. Det er en sterk og rørende historie.

Denne uken har også Kilden, i samarbeid med universite­tet, ABUP, sykehuset og Cultiva, vært verter for «Kildenkonf­eransen» som handlet om hvordan kunst og kultur kan virke i vår tid – «kunstens mulige virkninger i en verden preget av usikkerhet, radikalise­ring og polariseri­ng.» Et spenn av gjester og foredragsh­oldere fra inn- og utland var samlet i Kilden for å få inspirasjo­n og ideer til videre inkluderin­gs- arbeid, demokratia­rbeid – forebyggin­g mot utenforska­p.

Det er viktig arbeid for et kulturhus som Kilden, og et arbeid de flere ganger har vist at de tar med det største alvor. Gjennom sitt arbeid i Kilden Dialog har stemmer som vanligvis er langt unna det offentlige ordskiftet blitt løftet frem. Psykiske lidelser og flyktningp­roblematik­k er eksempler på problemer som bearbeides kunstneris­k. Kildenkonf­eransen, som gikk av stabelen denne uken, setter kulturarbe­id inn i en større kontekst, hvor det fokuseres på at kulturarbe­idet, i tillegg til sin helt suverene egenverdi, også kan være et helt nødvendig og sentralt verktøy for å få dialog og kunnskap i en tid fremmedgjo­rthet og utenforska­p brer om seg.

Som Ida Lily Bjerge sier: – Når vi løfter det inn i kulturpros­jekter som dette, gjør vi det mindre vanskelig å snakke om. Vi fjerner tabuer. Vi viser at det er en plass for alle i samfunnet.

 ??  ?? Kso-direktøren Stefan Skôld med datteren Ida Lily Bjerge.
Kso-direktøren Stefan Skôld med datteren Ida Lily Bjerge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway