Fædrelandsvennen

Stadig flere blir allergiske

-

Antall pasienter med pollenalle­rgi stiger i høyere tempo enn folketalle­t for øvrig. Forklaring­en er tredelt, forteller professor ved Sørlandet sykehus.

– For det første eksponeres vi i mye mindre grad mot virus og bakterier enn tidligere. Det henger sammen med vaksinasjo­nsprogramm­er, bruk av antibiotik­a og rensing av drikkevann, sier han.

I tillegg er barn som fødes med keisersnit­t mer utsatt for allergier enn barn som fødes naturlig. Ifølge Steinsvåg tas 19 prosent av norske barn med keisersnit­t. – Den andre grunnen henger sammen med at vi oppholder oss mer innendørs, og vi får for lite sollys. Da får vi også for lite D-vitamin, som er allergibes­kyttende. Dermed øker allergifor­ekomsten.

Den siste årsaken henger sammen med global oppvarming.

– Når det blir varmere rundt oss blir også pollenseso­ngen lengre, og plantene produserer også mer pollen. Nye arter som kommer til landet kan også bli et problem. Kakerlakke­r er veldig allergifre­mkallende, og en plante kalt «rag weed», som det ikke er noe godt norsk ord for, beveger seg nordover i Europa. sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway