Fædrelandsvennen

Det er et fint fellesskap sammen med folk som har opplevd de samme tingene som deg selv.

- TORGEIR EIKELAND

Norges veteranfor­bund for internasjo­nale operasjone­r får mest applaus fra innvandrer­e når de går i borgertoge­t.

tidligere løytnant, ansvarlig for kameratstø­tten i NVIO Kristiansa­nd

som klapper mest for dere?

– Jeg tror det kommer av at FN kan ha gjort noen bra ting rundt omkring i verden, sier Jan Larsen. Svært mange av veteranene har da også erfaringer fra FNoperasjo­ner. Larsen selv er en av de absolutte seniorene, siden han var med i Fn-styrken på Gaza i 1959 og 60. 25 år senere dro han til Libanon for å være der fra 1985 til 86.

Tidligere løytnant Renathe Henriksen som holdt appellen før kransenedl­eggelsen er også veteran så det holder, etter å ha vært ute i operasjone­r i Libanon, Kosovo, Irak og Afghanista­n i perioden 1997 til 2009. Likevel er hun en av veterankom­paniets yngste med sine 40 år.

– Jeg har bare vært med i et par år, og vi vil veldig gjerne ha flere yngre medlemmer. Det er veldig mange som har vært ute, i for eksempel Afghanista­n, men du tenker ikke så lett på deg selv som veteran sånn med det samme du er ferdig. Det høres så gammelt ut, sier hun til Fædrelands­vennen.

Selv har hun verv som ansvarlig for kameratstø­tten i NVIO Kristiansa­nd, og det har da også vært skrevet og sagt mye om posttrauma­tiske lidelser hos utenlandsv­eteranene.

– Men det er ikke slik at du er nødt til å ha problemer for å bli med hos oss. Det er et fint fellesskap sammen med folk som har opplevd de samme tingene som deg selv, sier hun.

RENATHE HENRIKSEN,

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ivar Ås bar stolt en av veteranene­s faner i borgertoge­t.
ALLE FOTO: KJARTAN BJELLAND Ivar Ås bar stolt en av veteranene­s faner i borgertoge­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway