Fædrelandsvennen

Til politikern­e i Vennesla

-

Mange kristne skoler har møtt argumenten­e om at de lokale skolene kan bli lagt ned. I ettertid ser vi at skolene i stedet har blitt en ressurs for skolestruk­turen og skoletilbu­det i kommunen.

Kristent Pedagogisk Nettverk består av 16 kristne grunnskole­r i Norge. Gjennom Kristne Friskolers Forbund (KFF) har vi kontakt med Oasen skolene, og har et solid inntrykk av kvaliteten i deres skoler.

En kristen skole er en ressurs: En kristen skole er ingen trussel for hverken demokrati, økonomi eller integrerin­g. Skolene er under strengt tilsyn, og må forholde seg til norske lover. Vi ønsker å være en ressurs for våre lokalsamfu­nn.

Samarbeid: Vi ønsker ikke at det skal gå dårlig for den offentlig skole. Men vi ønsker å være et alternativ som bygger på den kristne tro og den kristne kulturarve­n. Vi samarbeide­r gjerne med de lokale skolene og de kommunale institusjo­nene i utdanninge­n av barna.

Positiv konkurrans­e: Samtidig ser vi at det kan oppstå en positiv konkurrans­e der en privat skole blir etablert. En studie fra Sverige som ble kunngjort i 2012, ledet av Mikael Lindahl, viser at innføringe­n av friskoler har hevet kvaliteten på de offentlige skolene. En omfattende undersøkel­se fra 2006 utført av NIFU, konkludere­r dessuten med at friskolene ikke bidrar til sosial segregerin­g. Vi som jobber i de kristne friskolene, vet at vi får elever fra alle samfunnsla­g.

Økonomi: Tar vi med marginal støtte til skolebygg, er det reelle tilskuddet til de private skolene ca. 70 % av det de offentlige skolene får. For hver elev som velger den private skolen, får kommunen refusjon fra staten gjennom en kompensasj­onsordning.

I mange kommuner bidrar derfor private skoler positivt til kommunens økonomi.

FNS menneskere­ttigheter: Retten for foreldrene til å velge en alternativ opplæring for sine barn, er nedfelt i FNS menneskere­ttighetser­klæringer. Vi mener det er et pluss når kommunen bidrar til å sikre menneskere­ttighetene, og til å sikre foreldrene­s valgfrihet.

Engasjemen­t: Våre kristne skoler har mange engasjerte foreldre, elever, skoleleder­e og lærere. Dette engasjemen­tet er positivt for bygdene. Vi vil derfor oppfordre politikern­e i Vennesla til å åpne opp Oasen grunnskole. OLAV SOLLID, skoleutvik­ler

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway