Fædrelandsvennen

Her får du folkelig, miljøvennl­ig luksus

For rundt 400.000 kroner får du en stor, stilig, miljøvennl­ig Ford Mondeo. Med en solid porsjon luksusføle­lse. Da får du mye bil for pengene.

- TEKST: TOR MJAALAND

Etter noen timer bak rattet i hybridutga­ven av Ford Mondeo Vignale spør du deg selv om ikke dette er en bil i den såkalte premiumkla­ssen. For her er stil både inn- og utvendig, skinn og lekre linjer, mye krefter og nesten lydløs kjøring. Også når bensinmoto­ren er med på moroa sammen med de to elektromot­orene. Da har du 187 hestekreft­er til dispo- sisjon, 140 på den fossile motoren, 47 på elektromot­orene.

For dette er altså Fords aller første hybrid. Ikke ladbar som mange konkurrent­er leverer, mer som de mange Toyota-modellene som jo er svært populære hos norske bilkjøpere.

SELGER GODT

Populære er de også hos norske politikere. Hadde denne bilen ikke vært hybrid, ville den kostet rundt 80.000 kroner mer. Men selv det ville ikke vært så urimelig sett i forhold til hva du får av plass og komfort.

På ett område skorter det imidlertid litt på plassen. Bagasjerom på i underkant av 400 liter er ikke akkurat egnet til å imponere. Her er det batteriene til elektromot­orene som tar en del av plassen. Men kunder som er ute etter en romslig sedan og ikke velger stasjonsvo­gn, er antagelig ikke så fokusert på bagasjevol­um som en god del andre norske bileiere er. Ford-selgerne hevder at de har solgt kjapt unna alle de Mondeo Vignale hybrid de har klart å skaffe til veie.

ITALIENSK

Litt om Vignale. Vignale var et italiensk selskap som designet og bygget karosserie­r for biler. Selskapet ble etablert som Carrozzeri­a Alfredo Vignale i 1946 og senere kjøpt av Ford-eide Ghia. Da Aston Martin var eid av Ford, laget selskapet en bil som het Vignale.

Med andre ord, da Ford lanserte luksusutga­vene av Mondeo og etterhvert også S-max og Kuga var det med god, klassisk luksu-

sinspirasj­on de kalte bilene for Vignale.

GODFØLELSE­N

Og det skal Ford ha, for her får du luksusføle­lse på kjøpet i en Mondeo-utgave som burde passe for mange lommebøker. Nå er jo ikke sedaner det som selger mest i et norsk suv- og stasjonsvo­gnhungrig bilmarked. Men salgsfolke­ne referer til en gruppe godt voksne mennesker mellom 40 og langt opp i 70-årene som synes en sedan er vel så stilig som en suv eller en stasjonsvo­gn, og som føler den dekker behov både for passasjere­r og bagasje.

Så var det kjøreturen, da. Jeg har tidligere skrytt av den gode kjørefølel­sen i mange andre Fordutgave­r. Denne er litt tyngre grunnet batterivek­ten, men det betyr bare at den ligger godt i veibanen, samtidig som den hverken krenger eller føles tungkjørt på svingete Høvåg-vei. Nå ble det ikke så veldig mange milene bak rattet denne gang, men jeg vil tro at dette er en bil du kan kjøre langt og svært behagelig i uten å bli trøtt. Vignale-utgaven er bedre støyisoler­t enn den vanlige Mondeo-utgaven, noe du nyter godt av ikke minst på langturer i motorveifa­rt.

Foreløpig er Mondeo Vigna- le med hybrid løsning bare å få som sedan. Kommer den som stasjonsvo­gn, og fortsatt til en gunstig pris med mye utstyr, vil jeg tro den kan løfte Ford på salgsstati­stikken der merket ligger på en relativt beskjeden niendeplas­s lokalt etter årets fire første måneder.

Velger du Mondeo med hybridløsn­ing, får du også et hyggelig lavt drivstoffo­rbruk og slipper ut mindre CO2 enn mange andre bilister gjør.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ford Mondeo Vignale er en stor og stilig bil. Nå leveres den også med hybridløsn­ing.
FOTO: TOR MJAALAND Ford Mondeo Vignale er en stor og stilig bil. Nå leveres den også med hybridløsn­ing.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Mye skinn øker luksusføle­lsen i bilen.
FOTO: TOR MJAALAND Mye skinn øker luksusføle­lsen i bilen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Batteriene stjeler en del av plassen i bagasjerom­met.
FOTO: TOR MJAALAND Batteriene stjeler en del av plassen i bagasjerom­met.
 ?? TOR MJAALAND FOTO: ?? Ford har fått mye skryt for den Aston Martin-inspirerte fronten.
TOR MJAALAND FOTO: Ford har fått mye skryt for den Aston Martin-inspirerte fronten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway