Fædrelandsvennen

❞ Jeg holder på helt til jeg har vondt

Eldre trener mye mer enn før. Ingen andre aldersgrup­per kan sammenlign­e seg med en slik økning. Det kan være årets viktigste treningstr­end.

-

Personer i 60-årene som går fra å være fysisk inaktive til fysisk aktive, kan «tjene» over tre år med bedre helse.

– Og opp. Og ned. Og klapp. Og bort.

42 pensjonist­er følger hver eneste bevegelse til instruktør­en Jane Dreyer. Eller, de gjør i hvert fall så godt de kan. Noen har skiftet hoften, andre har nylig gjennomgåt­t en hjerteoper­asjon. Derfor kan ikke alle deltagerne gjøre alle bevegelser.

Treningsti­mene gjør godt for både kropp og sinn. Og denne ty- pen trening er viktigere enn folk tror.

– Fysisk aktivitet blir viktigere jo eldre du blir. Det er veldig fort gjort å komme inn i den onde sirkelen – sette seg på rumpa og bli der. Det er ferskvare med trening, uansett hvor gammel du er, sier Dreyer i Oslo Idrettskre­ts.

SLITEN I TO DAGER

– Jeg begynner med denne, jeg. Det er det verste jeg vet, sier 86 år gamle Bjørg Linnerud, før hun tusler bort mot en av styrketren­ingsposten­e i Ekeberg idrettshal­l.

Hun trener to dager i uken. Det har hun gjort så lenge hun kan huske.

– Jeg kan være sliten i et par dager etter dette. Men idrettsfol­kene er jo aldri helt friske i kroppen de heller, ler hun.

86-åringen har alltid hatt et aktivt liv. Allikevel er hun sikker på at det er treningen hun gjør nå som er den aller viktigste.

– Jeg har venninner som bare sitter stille og ikke orker noen ting. Jeg syns det er trist at de ikke klarer å gjøre mer.

DEPRIMERTE, IKKE DEMENTE

Det blir stadig flere eldre her til lands. Ifølge Statistisk sentralbyr­å var det i 2016 drøyt 575.000 mennesker over 70 år i Norge. I

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway