Fædrelandsvennen

Hun skal lede etterforsk­ningsarbei­det

- EIVIND KRISTENSEN OG JAN ODDVAR EIDE

Hege Sørensen er ansatt som seksjonsle­der for felles straffesak­sinntak i Agder politidist­rikt.

– Jeg gleder meg til dette, sier politiførs­tebetjent Hege Sørensen, som fram til nå har ledet politiets innsats mot arbeidsliv­skriminali­tet i distriktet.

Nå skal hun lede etterforsk­ningsarbei­det i politidist­riktet.

– Funksjonen­e er spennende. Både med hensyn til politiets håndtering av straffesak­er og publikums opplevelse av hvordan vi håndterer saker, uansett hvor i distriktet man bor, sier hun.

15 år I OSLO

Hun kom tilbake til Kristiansa­nd i april 2015, etter å ha jobbet i Oslo politidist­rikt siden 2000, da hun var ferdig utdannet fra Politihøgs­kolen. I Oslo var hun i Seksjon for organisert kriminalit­et og i etterforsk­ningsavsni­ttet.

Sørensen er blant dem som tidlig blinket ut politiyrke­t.

– Politi fremsto som spennende yrke med mulighet til å hjelpe andre og bidra i samfunnet, forteller hun og har ikke angret på valget.

HENTER PENGENE TILBAKE

De siste ti årene har hun spesialise­rt seg på å finne og inndra utbytte fra kriminelle handlinger.

– Det var litt tilfeldig at jeg kom inn på dette arbeidsomr­ådet. Men inndragnin­g av straffbart utbytte og organisert kriminalit­et er spennen- de saker. Det er et felt hvor politiet ikke har vært gode nok, selv om mye er blitt bedre med mange tiltak de senere år. Det er utrolig mange straffbare forhold hvor vinning er drivkrafte­n. Da har vi en formening om at å frata lovbryter utbyttet også skal ha en preventiv effekt, sier Sørensen.

– Men det er kun toppen av isfjellet vi tar, slår hun fast.

BREIVIK-SAKEN

1. juni 2012 sto Hege Sørensen ansikt til ansikt med Anders Behring Breivik i Oslo tingrett. Sørensen ledet gruppen som etterforsk­et de økonomiske forholdene rundt terroriste­n og terrorhand­lingen i 2011. Mens Behring Breivik forsøkte å gi inntrykk av at det lå en grandios og internasjo­nal virksomhet til grunn for finansieri­ngen av terrorhand­lingen, ble han fullstendi­g avkledd i Sørensens vitnemål. Der forklarte hun hvordan han drev ulovlig næringsvir­ksomhet med salg av falske dokumenter og vitnemål. Og måtte flytte hjem til sin mor fordi han hadde tapt mye penger på aksjer. Terrorhand­lingen og planleggin­gen ble finansiert med kredittkor­t han fikk med falske lønnsslipp­er.

– Breivik-saken var en ufattelig tragisk sak. Men det var oppmuntren­de å se hvor flinke politiet var i etterforsk­ningen. Det kan vi være stolte av. Det arbeidet var svært viktig når så vanvittig mange er berørte og vil ha svar, sier hun i ettertid.

 ?? NTB SCANPIX FOTO: ?? Hege Sørensen under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Nå skal hun lede etterforsk­ningsarbei­det i Agder politidist­rikt.
NTB SCANPIX FOTO: Hege Sørensen under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Nå skal hun lede etterforsk­ningsarbei­det i Agder politidist­rikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway