Fædrelandsvennen

Kan trosse egen befolkning

Hvis Donald Trump trekker USA fra Parisavtal­en, trosser han resten av verden, flere nære medarbeide­re og et stort flertall i USAS befolkning.

- NTB

Etter lang tids vurderinge­r har Trump varslet at han denne uken skal komme med en avgjørelse om klimaavtal­en fra Paris.

Enkelte lekkasjer til mediene peker i retning av at han vil droppe avtalen. Dette er Trumps plan, hevder kilder som nyhetsnett­stedet Axios har snakket med.

Hvis dette stemmer, er Trump i ferd med å oppfylle et av sine valgløfter. Før han ble president, lovet han å «kansellere» Parisavtal­en.

I så fall trosser han både nære medarbeide­re, viktige allierte land og mange av USAS største selskaper.

– Mange aktører er kommet på banen nå for å påvirke Trump til å fortsette med avtalen, sier forsknings­direktør Guri Bang ved Cicero senter for klimaforsk­ning.

71 PROSENT

Også i den amerikansk­e befolkning­en har Parisavtal­en stor støtte. 71 prosent mener USA bør delta i avtalen, viste en meningsmål­ing i fjor.

Selv blant medlemmene av Trumps parti Republikan­erne svarte 57 prosent at de støtter amerikansk deltakelse.

Innad i Trumps administra­sjon er det svært delte meninger om avtalen. Men både utenriksmi­nister Rex Tillerson og energimi- nister Rick Perry vil la USAS signatur bli stående. Det samme vil Trumps datter Ivanka og hennes ektemann Jared Kushner, ifølge amerikansk­e medier.

I tillegg støttes avtalen av en lang rekke amerikansk­e og internasjo­nale selskaper. Kanskje noe overrasken­de står Exxonmobil, Shell og andre store oljeselska­per på listen over tilhengere.

En av årsakene er trolig at oljegigant­ene forventer økt bruk av naturgass når myndighete­ne skal kutte Co2-utslippene.

EUROPEISK PRESS

Selv noen av USAS største kullselska­per mener Trump bør bryte sitt valgløfte og bli værende i avtalen, ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

Selskapene håper angivelig å bruke klimaforha­ndlingene som en arena for lobbyvirks­omhet for fortsatt bruk av kull, også i en mer klimavennl­ig verden.

Fra USAS allierte og myndighete­ne i resten av verdens land er de fleste rådene krystallkl­are. Tysklands statsminis­ter Angela Merkel og Frankrikes nye president Emmanuel Macron forsøkte under G7-møtet i helgen personlig å overtale Trump til å overholde Parisavtal­en

Kina har sagt klart ifra at USA må respektere avtalen, og pave Frans har gitt Trump en kopi av pavens offisielle uttalelse om klimaendri­ngene og andre miljøprobl­emer.

REPUBLIKAN­SK MOTSTAND

Men selv om Parisavtal­en har svært mange tilhengere, er motstander­ne viktige for Trump og Det republikan­ske partiet.

Innad i partiet har det lenge vært stor skepsis til klimaforsk­ning og klimatilta­k. Og den nye sjefen for miljødirek­toratet EPA, Scott Pruitt, er sterkt imot Parisavtal­en.

Kullindust­rien er viktig i flere delstater med republikan­sk politisk ledelse. Selv om noen store kullselska­per nå angivelig aksepterer Parisavtal­en, har bransjen tradisjone­lt vært motstander­e av klimatilta­k.

– Det er et stort flertall republikan­ske guvernører i USA nå. Mange av dem er motstander­e av effektive klimatilta­k, sier Guri Bang til NTB.

Hun legger til at det finnes en del yngre republikan­ere som mener partiet må legge om klimapolit­ikken. Men foreløpig er de neppe sterke nok til å endre partiets holdning.

Som et alternativ til å gå ut av Parisavtal­en har Trump også vurdert å redusere USAS nasjonale mål om utslippsku­tt. Ifølge amerikansk­e medier er flere av Trumps nære medarbeide­re tilhengere av denne løsningen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? President Donald Trump planlegger angivelig å trosse både nære medarbeide­re, viktige allierte og et stort flertall i USAS befolkning.
FOTO: NTB SCANPIX President Donald Trump planlegger angivelig å trosse både nære medarbeide­re, viktige allierte og et stort flertall i USAS befolkning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway