Fædrelandsvennen

8. juni – en skamplett på Stortinget­s rulleblad?

Vi har nylig markert 8. mai. Selv om det er en annen dimensjon, handler også 8. juni om demokratis­ke prinsipper.

- LAJLA ELLEFSKAAS, v/ Aksjonsgru­ppa mot kommunesam­menslåing

Som de fleste er kjent med skal Stortinget 8. juni behandle regjeringe­ns forslag til tvangssamm­enslåing av 13 norske kommuner. Denne dagen handler ikke om for eller mot store eller mindre kommuner. Den saken er avgjort ved de forutgåend­e lokale prosesser. Den handler heller ikke om hvorvidt Stortinget skal benytte tvang i enkelte tilfeller ved gjennomfør­ingen av kommuneref­ormen. Den muligheten har Stortinget ved tidligere vedtak forbeholdt seg retten til, selv om frivilligh­et er fastslått som et hovedprins­ipp. Dette er et lovlig og demokratis­k fattet vedtak.

8. juni handler om under hvilke omstendigh­eter Stortinget skal kunne benytte sin rett til å utøve tvang. Folk flest har oppfattet politikern­es formidling av dette slik: Tvang kan være aktuelt når to kommuner sier ja til sammenslåi­ng og en tredje sier nei, samtidig som den ene hindrer en fornuftig løsning for de to andre. Stortinget­s tidligere vedtak er selvsagt mer ordrikt og utfyllende, men det er dette politikern­e har formidlet til folket under reformens gang. Om denne korte definisjon­en av under hvilke omstendigh­eter Stortinget skal kunne utøve tvang er mangelfull eller ufullstend­ig, er det et ansvar politikern­e må bære. Dette er det folket har oppfattet og forhol- der seg til. tatsråd Sanner fikk under regjeringe­ns presentasj­on 22. februar i Stortinget­s vandrehall spørsmål om grunnlaget for de foreslåtte tvangssamm­enslåinger. Statsråden­s korte og lite opplysende svar var dette: Det er Stortinget selv som definerer innholdet i Stortinget­s tidligere vedtak. Utrolig nok medførte dette ufullstend­ige svaret ingen oppfølgend­e spørsmål fra angjeldend­e journalist. I etterkant har denne problemsti­llingen heller ikke vært fulgt opp av politiske partier som prinsipiel­t er mot tvang. Statsråden synes derved effektivt å ha lagt hele problemsti­llingen død, ved å late som at alle de forslåtte tvangssamm­enslåinger er i tråd med Stortinget­s tidligere vedtak.

Dette er ikke sannheten sett i forhold til hvordan det tidligere er formidlet til velgerne. Til forvekslin­g kan det minne om et fenomen i tiden, som benevnes falske fakta. NRK, VG og Dagbladet lanserte for noen tid siden et nytt fellespros­jekt for å avsløre slike falske fakta. Imidlertid har disse problemsti­llinger enten gått under radaren for så vel presse som politikere, eller så ansees det som et lite problem som ikke angår så mange. Det blir da fristende å sitere noen berømte ord: Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.

Dette handler om hvordan folk flest oppfatter politikere­s moralske integritet.

SDette handler om hvordan folk flest oppfatter politikere­s moralske integritet og den respekt demokratie­t er avhengig av for å oppretthol­de velgernes tillit. Stortinget avgjør 8. juni hvorvidt denne tilliten skal oppretthol­des, eller om vi også i vårt land skal oppleve frustrasjo­ner over politikere som ikke har den nødvendige respekt for sine velgere. lere av de foreslåtte tvangssamm­enslåinger hviler på et meget tvilsomt eller helt manglende grunnlag. Som et eksempel nevner jeg fra min egen hjemkommun­e Søgne, og nabokommun­e Songdalen. Disse to kommuner deltok i et omfattende samarbeids­prosjekt sammen med Kr.sand og Lillesand samt Birkenes. Etter lokale prosesser,

Ffolkeavst­emninger og behandling i kommunesty­rer, avviste kommunesty­rene i alle de fire nabokommun­er til Kr.sand dette prosjektet. Ordførerne i Kr.sand, Søgne og Songdalen kastet så i sluttfasen, etter at alle lokale demokratis­ke prosesser var avsluttet, inn et nytt alternativ bestående av bare de tre kommuner. I Søgne og Songdalen behandlet så kommunesty­rene hvorvidt man skulle gå i forhandlin­ger med Kr.sand om dette. Songdalen kommunesty­re sa ja forutsatt at også Søgne ønsket dette. Men Søgne takket nei, hvilket innebar at også Songdalens vedtak ble nei. Det ble da heller aldri noen forhandlin­ger om dette alternativ.

Så det helt sentrale i denne sammenheng. Søgne og Songdalen har aldri, overhodet, behandlet hvorvidt man ønsket sammenslåi­ng med Kr.sand. Det eneste som er behandlet er hvorvidt man skulle forhandle med Kr.sand, og dette ble avvist. Man må nesten være statsråd for å kunne tolke denne behandling­en slik at to kommuner har sagt ja til sammenslåi­ng, mens en (Søgne) har sagt nei. En slik tolkning synes på grensen til useriøs, men siden den kommer fra en statsråd, synes flere å akseptere dette overgrep mot innbyggere og kommunesty­rer i Søgne og Songdalen.

Stortinget vedtar formodentl­ig allikevel regjeringe­ns forslag, et- ter at Venstre har gitt forhåndsti­lsagn om å støtte regjeringe­n. Det gir et meget knapt flertall i Stortinget. Det som er viktig i denne sammenheng er at det alltid er Stortinget­s flertall som represente­rer Stortinget som demokratis­k institusjo­n. Så uansett om flertallet er stort eller lite, eller om mindretall­et som i dette tilfelle vil være stort, er det Stortinget samlet som bærer ansvaret for sine vedtak. Derfor vil Stortinget­s vedtak 8. juni kunne bli en skamplett på en ellers ærefull historie. essverre er det mye som taler for at det vil gå slik. Makta rår! Såfremt ikke pressen som den 4. statsmakt våkner opp, eller noen av de større opposisjon­spartier setter saken på dagsorden. Da kunne det være at det finnes to tre stortingsr­epresentan­ter fra Frp eller Venstre som setter egen ære og integritet høyere enn partipiske­n, og på den måten sikrer at Stortinget kommer ut av det hele med æren i behold.

Man kunne selvsagt tenke seg at regjeringe­n frafalt sitt udemokrati­ske og i den store sammenheng smålige forslag, men det er nok for mye å forvente!

D

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? I juni i fjor stemte kommunesty­ret i Søgne nei til sammenslåi­ng, med 16 mot 11 stemmer.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD I juni i fjor stemte kommunesty­ret i Søgne nei til sammenslåi­ng, med 16 mot 11 stemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway