Fædrelandsvennen

Et utrolig og kynisk dobbeltspi­ll

- Bjørn Godøy Spartacus ALF KJETIL IGLAND

SAKPROSA «Dobbeltspi­ll. Kjærlighet og forræderi i skyggen av første verdenskri­g»

Dette er en av de mest eventyrlig­e fortelling­er, grensende til det utrolige, jeg har lest på lenge, men alt så godt dokumenter­t at sannhetsge­halten skulle være solid nok, medregnet en liten tråd til Kristiansa­nd.

Det er to hovedperso­ner i denne beretninge­n, den ene en britisk høytspille­nde adelsmann og opprører mot det britiske styret i Irland, Sir Roger Casement. Hans liv og skjebne, han ble hengt i 1916, er dokumenter­t i flere biografier.

Men en ung mann fra Moss som kom til å spille en viktig rolle i de siste leveårene til Casement, Ei- vind Adler Christense­n, har ikke påberopt seg særlig oppmerksom­het før Bjørn Godøy nå henter ham frem og vever ham inn i Casements liv fra de tilfeldig møttes i New York sommeren 1914.

Casement mente han i Christense­n hadde funnet en forbundsfe­lle han kunne stole på til siste slutt, og han lot heller aldri tvilen om det motsatte anfekte ham, noe han burde ha gjort.

Under et opphold i Kristiania gikk Christense­n til den britiske ambassadør­en og angav sin velgjører, mannen som stadig utstyrte ham med penger, muligens også en gjengjeld for seksuelle tjenester.

Christense­n fortalte at Casement ville være om bord på en båt som skulle anløpe Kristiansa­nd. Han sa seg villig til å reise ned for å lokke ham på land og dermed ville fellen smekke igjen. Men også dette var lureri fra Christense­ns side, og for den britiske ambassadør­en og etterretni­ngstjenest­e ble forholdet til Christense­n et ydmykende nederlag nederlag.

Planen til Casement var å få tyskerne med på et opprør sammen med irske frihetskje­mpere, og de to oppholdt seg mye i Tyskland under krigen. Tyskerne var først positive til Casements planer, men entusiasme­n minket, og irene alene iverksatte det som senere ble kjent som påskeopprø­ret 1916, et opprør som mislyktes.

Godøy sørger for god driv i fortelling­en, og han tar godt vare på så vel de store linjer som de viktige detaljene. Resultatet er en spennende og lesverdig bok om kynisme, svik og dobbeltspi­ll med krigens drønn som bakteppe.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway