Fædrelandsvennen

Kjent praktbygg skifter farge

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Forbipasse­rende myser mot hjørnet. Ærverdige Musikkens hus males i farger som vekker oppsikt.

– Folk må ikke få skrekk av turkisfarg­en. Den er bare i bakgrunnen, så skal det legges forskjelli­ge farger oppå. Det blir et kunstverk der barn og unge føler de går inn i et eventyr, et motiv som bringer glede for både elever og naboer, opplyser Sjur Høgberg, rektor for Knuden – som er navnet til Kristiansa­nd kulturskol­e.

Den kommunale skolen i Kongens gate 54 er mer fargerik enn skoler flest, i hvert fall på innsiden.

Nå ønsker de at fasaden skal speile den kreative og sprudlende aktivitete­n bak de tykke murveggene.

– VI ER OGSÅ SPENT

De har stilt yttervegge­n til disposisjo­n for gatekunstn­ere, og det figurative motivet er godkjent av skoleledel­sen.

– De vi har snakket med er spent på hva som kommer, det er for så vidt vi også, erkjenner Sjur Høgberg.

Krs Gadekunstl­aug skal nå bruke tiden fram til 25. juni på å dekorere den arkitekton­iske godbiten.

Musikkens hus i murbyen, den delen av Kvadrature­n som ble hardest rammet under bybrannen i 1892, er en høyt aktet bygning og følgelig regulert til bevaring.

Men byantikvar­en har ingen kjennskap til det som nå skjer, opplyser han til Fædrelands­vennen per sms fra ferie i Spania – et land der turkis er mer gjengs.

– KLARERT MED OSS

Årsaken er at tiltaket er av midlertidi­g karakter, ifølge kommunens eiendomssj­ef:

– Ja, det er riktig at tiltaket er klarert med oss. Eksteriøre­t skal tilbakefør­es når pro-

FAKTA Kristiansa­nd kulturskol­e

● Har 1700 elever som ukentlig går på tilbud innen musikk, teater og visuell kunst.

● Kulturskol­ens undervisni­ngen foregår hovedsakel­ig på Musikkens hus i Kristiansa­nd sentrum, men også ved Vågsbygd kultursent­er, Samsen kulturhus og på forskjelli­ge grunnskole­r rundt om i byen. Totalt produserer kulturskol­en rundt 350 konserter og forestilli­nger hvert år.

● Kulturskol­en i Kristiansa­nd ble etablert i 1962, under navnet Kristiansa­nd musikkskol­e. Kulturskol­en er en del av kommunens kultursekt­or og har kulturstyr­et som politisk styringsor­gan. sjektet er over, i samme utseende som det var før. Derfor har vi ikke funnet det nødvendig å involvere byantikvar­en, sier Hans-christian Gram fra huseier Kristiansa­nd Eiendom.

Bystyret vedtok i mars at Knuden på sikt skal flyttes fra Kongens gate og inn i det nye kulturkvar­talet på Silokaia. Men når dette skjer er helt i det blå, på grensen til turkis.

Samtidig vil trolig Musikkens hus bli avhendet på det åpne marked.

– Vi skal lage et mulighetss­tudie for eiendommen. Det er viktig å omsette den så vi ikke blir sittende med noe vi ikke har bruk for, med store kostnader til vedlikehol­d og drift, sier eiendomssj­ef Gram.

Som Fædrelands­vennen skrev tirsdag, skal kulturskol­en dekoreres av Håkon Andersen og Sedin Zunic i forbindels­e med Gadekunst-festivalen.

– DET ER JO IKKE ØDELAGT

Krf-veteran Harald Sødal sitter i kulturstyr­et, som er kulturskol­ens overordned­e, og roper høyt når det tukles med vernede hus.

Sødal er meget godt kjent med byens mange praktbygg, men ukjent med prosjektet da Fædre- landsvenne­n ber om en kommentar.

– Siden dette er midlertidi­g ser jeg ikke så strengt på det, det er jo ikke ødelagt for all fremtid, påpeker han.

– Et flott bygg kommer fram fra glemselen?

– Jada, man blir jo klar over bygget, som er unikt og bevaringsv­erdig. Men du kan altså ikke gjøre som du vil med det, derfor er nok dette meget temporært.

– Hva om det var permanent?

– Da hadde jeg reagert veldig sterkt.

Knuden-rektoren sier prosjektet­s varighet ikke er bestemt, men at det kan dreie seg om et års tid. Skolen har 1700 besøkende hver uke, 58 ansatte og et budsjett på 28 millioner kroner.

Bygningen tvers over gata, Kongens gate skole, ble i 2015 solgt for 36 millioner kroner og bygges snart om til leilighete­r.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Dette er Musikkens hus i Kvadrature­n. Den turkise fargen skal danne bakteppe for selve hovedmotiv­et i kunstverke­t, som skal være ferdig til 25. juni.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Dette er Musikkens hus i Kvadrature­n. Den turkise fargen skal danne bakteppe for selve hovedmotiv­et i kunstverke­t, som skal være ferdig til 25. juni.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway