Fædrelandsvennen

Kan det nytte å fordele skyld?

- ANNE HELGELAND, Familieter­apeut/forsker ved Abup, Familietea­met, Sørlandet Sykehus

Det er som regel komplekse og sammensatt­e begrunnels­er som må til dersom vi skal prøve å forklare hva som er skjedd når det har gått galt for barn.

Noen barn strever i hele oppveksten, hjemme, i barnehagen, på skolen, i fritiden. For noen blir samfunnets (barneverne­ts) løsninger barneverni­nstitusjon eller fosterhjem. Og barnet havner ute av samfunnets ”gode” fellesskap.

Når ting går galt har vi mennesker ofte behov for å fordele skyld.

Slik er det også når det går galt for barna våre. I Fædrelands­vennen har det den siste tiden versert ulike innlegg om hva som er rett hjelp for barn som begår straffbare handlinger, og hva som kunne vært gjort annerledes i forkant fra samfunnets, barneverne­ts side.

Å fordele skyld er ikke alltid nyttig fordi det ofte fører til at man går i skyttergra­ver heller enn å drøfte konstrukti­vt hva som kan gjøres bedre. Den tyske sosial og moralfilos­of Axel Honneths skriver overbevise­nde om menneskets behov for å tilhøre fellesskap­et og kunne bidra til fellesskap­et.

Han begrunner anerkjenne­lsens grunnlegge­nde behov for utvikling av god psykisk helse. Anerkjenne­lse er stort og godt begrep som for barn rommer kjærlighet, trygghet, en følelse av å bli tatt vare på av gode voksne. Honneth snakker om anerkjenne­lse på 3 ulike nivå:

Anerkjenne­lse fra foreldre og omsorgsper­soner.

At barn får sine rettighete­r ivaretatt, det vil si at barn sikres en god, trygg barndom.

Inkluderin­g i det sosiale fellesskap. At hvert barn blir sett for sin unike verdi og får mulighet til å bidra til fellesskap­et.

Vi vet at både arv og miljø påvirker barns utvikling. Miljø er de oppvekstbe­tingelser barna får, og her er det foreldrene som er de viktigste personene i barns liv. Hva som gjør foreldre til gode nok foreldre handler hvordan foreldrene har det i eget liv, fysisk og psykisk helse. Sosiale og økonomiske betingelse­r spiller inn.

Når voksne strever: krangler, har dårlig råd og ikke vet hvordan de skal få ”endene til å møtes”, og av ulike grunner er utslitte, påvirker dette igjen barnas fysiske og psykiske helse. Det er ikke slik at barns vansker oppstår ut av ingenting. Det er alltid sammensatt­e forklaring­er på barn og unges strev.

Det er aldri bare: ”han er født sånn”, ”han har alltid vært vanskelig”, eller : ”det er ikke rart med de foreldrene” eller: ”det er fordi systemene sviktet”. Det er alltid flere faktorer som spiller inn. Foreldrene er de viktigste personene i et barns liv. Alt starter der. Så fortsetter det inn i møte med helsesøste­r, barnehage, skole og skolefriti­dsordning. Voksne som ser, som elsker, som strever, som ser bort, som trøster eller som bagatellis­erer når livet er vanskelig.

Den store forskjell mellom barn og voksne er at barn er fullstendi­g avhengig av de voksnes holdninger og handlinger, både hjemme og i det offentlige rom. De er avhengige av at de voksne samarbeide­r både seg i mellom og med barnet. Det de ikke trenger at voksne fordeler skyld seg i mellom. Men vi trenger konstrukti­v debatt om de ulike forhold som påvirker barns psykiske helse, og hva barn trenger av oss voksne.

Alle ønsker vi å tilhøre og bidra til et fellesskap. Og det krever ekstra innsats av oss alle, alltid. For å få dette til trenger vi å møte hverandre med anerkjenne­lse og likeverdig­het uansett om vi er foreldre, naboer eller jobber i barnehage, skole, helsevesen eller barnevern.

Det betyr også at vi kan stille krav til hverandre. Også til voksne som møter livets utfordring­er når det går på bekostning av barnets ve og vel. Uansett.

Det er å behandle hverandre som voksne og likeverdig­e. Det stiller også krav til våre politikere med tanke på å bidra til midler for å hjelpe barnefamil­ier som trenger det ut av fastlåste sosiale og økonomiske situasjone­r.

❞ Hva som gjør foreldre til gode nok foreldre handler hvordan foreldrene har det i eget liv, fysisk og psykisk helse.

 ?? LUSTRASJON: SHUTTERSTO­CK IL- ?? Når voksne strever, krangler, har dårlig råd og ikke vet hvordan de skal få ”endene til å møtes”, og av ulike grunner er utslitte, påvirker dette igjen barnas fysiske og psykiske helse, skriver forfattere­n.
LUSTRASJON: SHUTTERSTO­CK IL- Når voksne strever, krangler, har dårlig råd og ikke vet hvordan de skal få ”endene til å møtes”, og av ulike grunner er utslitte, påvirker dette igjen barnas fysiske og psykiske helse, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway