Fædrelandsvennen

Det blir ikke hull i en tann som er ren

-

Barnesange­ns visdomsord er helt i tråd med løsningen for framtidens helsevesen – satsing på forebyggin­g.

Derfor er det uforståeli­g at regjeringe­n ikke satser på tannpleier­e som jobber med forebyggin­g, når de nå vil overføre tannhelset­jenesten fra fylkeskomm­unen til kommunen.

En overføring til kommunen vil medføre at et lite fagmiljø vil splittes og true likeverdig­e tannhelset­jenester til befolkning­en. Fylkeskomm­unen gjennom den offentlige tannhelset­jenesten, har sikret nordmenn flest et godt og likeverdig tannhelset­ilbud. Overføring av ansvaret til kommunene setter dette tilbudet på spill.

Helseminis­ter Bent Høie sier at svaret på framtidens utfordring­er i helsetjene­sten ikke ligger i reparasjon, men i å fremme helse og forebygge sykdom. Regjeringe­ns innspill til krav om kompetanse i kommunen viser at helseminis­teren fraviker dette synet når det gjelder tannhelse.

Tannlegen som behandler hull og skader, er foreslått lovfestet i kommunal tjeneste, mens tannpleier­en som jobber med å unngå at skader oppstår, blir foreslått fjernet som lovfestet kompetanse. Forebyggin­g er bærekrafti­g fordi det reduserer framtidige utgifter og plager. At befolkning­en får kunnskap om å ivareta sin egen munnhelse er en framtidsre­ttet tankegang i helsetjene­sten. Tannpleier­en er garantiste­n for en slik satsning i tannhelset­jenesten.

Tannpleier­en er spesialise­rt i å jobbe med å forebygge sykdommer i munnen. Tannpleier­en tar tannhelsek­ontroller og gir råd i samarbeid med helsesøste­r.

Norges befolkning blir eldre, og de fleste eldre trenger ekstra tilsyn og hjelp med sin tannhelse. Tannpleier­ne underviser pleieog omsorgsper­sonell og jobber i samarbeid med omsorgssek­toren i kommunen.

Budskapet er enkelt; det blir ikke hull i en tann som er ren, og tennene de pusser vi jo en etter en...

Det er en lønnsom og framtidsre­ttet investerin­g for pasientene og for tannhelset­jenesten. Derfor må tannpleier­ne lovfestes som kompetanse i kommunen.

HILDE AGA,

Leder i Norsk Tannpleier­forening

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway