Fædrelandsvennen

Norges sterkeste ti måneder etter fødselen

- TEKST: torbjorn.witzoe@fvn.no

Ti måneder etter barnefødse­len gjorde Janne Grandalen comeback, og kan for fjerde gang titulere seg som Norges sterkeste kvinne i vektklasse­n under 70 kilo.

– Jeg begynte med strongmans­porten i 2012, men hadde i forbindels­e med barnefødse­len i fjor høst et års pause. Årets konkurrans­e var tøff, og flere slet med ekstra tunge løft og velt, sier Janne Grandalen.

39-åringen fra Arendal (bosatt i Grimstad) tok lørdag en suveren sammenlagt­seier i kvinneklas­sen opp til 75 kilo under «Norway´s Strongest 2017» som ble arrangert på Odderøya. Hun er tidligere en gang også blitt verdensmes­ter i strongman-sporten.

MANNSDOMIN­ERT

– Det er jo ikke akkurat mange kvinner som driver med dette. I tillegg til mye trening gjelder det å være bevisst på kostholdet. For å lykkes må en spise mye karbohydra­ter og mindre protein, akkurat motsatt av ved kroppsbygg­ing som jeg drev med tidligere, sier Janne Grandalen.

Hun trener i Arendal sammen med Gry-anita Opdal fra Grim- stad. Opdal tok tredjeplas­sen i helgas norgesmest­erskap i samme vektklasse som venninnen.

STYRKE OG UTHOLDENHE­T

– Her stilles det enorme krav til styrke og utholdenhe­t, men de som måler krefter her er jo også Norges sterkeste kvinner og menn, sier Lars Erik Nilsen.

Han er en av arrangøren­e av lørdagens norgesmest­erskap i strongman som ble arrangert på Odderøya. Det var totalt 35-utøvere som målte krefter.

180 KILO TUNG STEIN

Det ble konkurrert i ulike vekt- klasser, og utøverne som fikk flest poeng sammenlagt i alle øvelsene vant. For utenforstå­ende er kanskje øvelsen som går ut på å løfte store, runde steiner den mest kjente. Her skal så mange som mulig av fem steiner som de klarer opp på et 120 centimeter høyt platå. Steinene blir tyngre og tyngre, og den største i herreklass­en veier hele 180 kilo. Dersom flere skulle klare å løfte opp alle steinene innen ett minutt, er det den som har brukt kortest tid som vinner.

Med unntak av i fjor har «Norges Sterkeste» blitt arrangert i Kristiansa­nd hvert år siden 2005.

Klasse −63 kg (kvinner): 1. Khanjana Tveiterås 2. Thea Johanne Ormestad 3. Maiken Sundt

Klasse −75 kg (kvinner): 1. Janne Grandalen 2. Cecilie Wormdahl 3. Gry-anita Opdal

Klasse: −80 kg (herrer): 1. Johnny Steig 2. Tom Glessing 3. Mads Even Bjorheim

Klasse: −90 kg (herrer): 1. Loyd Kaaland 2. Kjetil Finnes 3. Daniel Fagerbekk

Klasse: −105 kg (herrer): 1. Nils Kjetil Sande 2. Håkon Haugland 3. Jon Einar Haugland

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Her prøver Janne Grandalen seg på den siste steinen som veier 100 kilo, men måtte sekunder senere slippe den i bakken.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Her prøver Janne Grandalen seg på den siste steinen som veier 100 kilo, men måtte sekunder senere slippe den i bakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway