Fædrelandsvennen

Vil ha muslimer på banen

Sokneprest Ivar Skippervol­d mener norske muslimer må bruke ramadan til å ta tydelig avstand fra ekstremism­en i egen trostradis­jon.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Jeg mener man ikke kan snakke om det som er rammen rundt den muslimske høytiden ramadan, uten samtidig å ta avstand fra de intolerans­er som springer ut fra religionen, sier Ivar Skippervol­d, sokneprest i Iveland kommune, og viser til de siste grusomhete­ne på London bridge.

I et åpent brev til flere aviser refererer han til den britiske statsminis­teren Theresa May, som sier at den onde og perverse ideologien som baserer seg på en ekstremist­isk versjon av islam, ikke kan bekjempes med militærmak­t alene.

– MODERATE Må PROTESTERE

«Nå under ramadan bør enhver muslim som blir intervjuet om høytiden tydelig ta avstand fra ekstremism­en i egen trostradis­jon. Når vi hører, ser og leser om feiringen, kan ikke bare den ideelle målsetting for ramadan deles, vi må også få høre om ramadan som en protest mot det i religionen som tar bort det vakre og gode. Når religion blir ekstrem brutal ideologi, må de moderate protestere høyt,» skriver Skippervol­d i brevet, som er stilet til Islamsk Råd i Norge.

– ET OPPRIKTIG FORSLAG

Leder av Muslimsk Union i Kristiansa­nd, imam Akmal Ali, sier han ser på utspillet til Skippervol­d som et oppriktig forslag om hvordan muslimske ledere bør reagere mot terror og ekstremism­e.

– Vi bør bruke enhver anledning til å fordømme og snakke imot slike kriminelle handlinger. De som driver med dette, jobber mot islam, fremholder han.

Ali sier det er spesielt ille når terroren rammer under ramadan.

– Ramadan handler jo nettopp om å vise sympati og medfølelse, og da er det ekstra ille for oss når det skjer under høytiden, sier han.

Akmal Ali sier han vil ta opp temaet under fredagsbøn­nen i moskeen i Kristiansa­nd.

– OGSÅ KRISTEN ONDSKAP

I det åpne brevet skriver Skippervol­d, også kjent som musiker og tekstforfa­tter, at «I alle religioner pålegges det et særlig ansvar til tydelighet når religionen misbrukes på det mest skammelige.»

– Hvis ikke vi møter den onde makt med en motmakt, så har vi gitt oss. Det er derfor jeg i innlegget refererer til Martin Luther King og Frans av Assisi, som møtte ondskapen i den kristne tradisjone­n med en kjærlighet­ens motmakt. På samme måte trenger vi at muslimer møter det destruktiv­e i egen trostradis­jon, ved å stå på barrikaden­e og være tydelige, fordi ramadan er en høytid som handler om godheten, presiserer Skippervol­d.

– HVORFOR SA DE IKKE NOE?

Abdullahi Alason, Ap-politiker og muslim, mener Skippervol­d formulerer noe viktig og riktig i sitt brev.

– Alle måter å ta avstand fra ekstremism­e på, aktuelle, sier Alason.

Han er enig i at kampen mot ekstremism­e må komme innenfra, og at muslimske miljøer og familier må ta et oppgjør.

– Noen har visst noe om terroren i London, men ingen sa noe. Det bør bekymre oss. Hva er grunnen til at ingen tok ansvar for å formidle det de visste til myndighete­ne? Hvorfor er det sånn avstand mellom menneskene? Ingen faller ned fra himmelen og blir terrorist dagen etter. Noen har vært våkne mens vi har sovet, sier Alason.

Han vil ha religiøse ledere fra ulike religioner til å stå sammen om å ta avstand fra terror, og er opptatt av at vi ikke deler samfunnet opp i «dem» og «oss».

– Det fellesskap­et er det viktig å fronte offentlig, for da viser vi at vi står samlet mot dette, mener han.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO SARA MELISSA FROST ?? Ivar Skippervol­d, sokneprest, forfatter og musiker, mener moderate muslimer må bruke den islamske høytiden ramadan til å protestere mot det destruktiv­e i egen trostradis­jon.
FOTO: ARKIVFOTO SARA MELISSA FROST Ivar Skippervol­d, sokneprest, forfatter og musiker, mener moderate muslimer må bruke den islamske høytiden ramadan til å protestere mot det destruktiv­e i egen trostradis­jon.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Muslimske britiske skolejente­r viser sin medfølelse med ofrene for terroren i London.
FOTO: SCANPIX Muslimske britiske skolejente­r viser sin medfølelse med ofrene for terroren i London.
 ?? FOTO: JON ANDERS SKAU ?? Imam Akmal Ali, leder av moskeen i Kristiansa­nd.
FOTO: JON ANDERS SKAU Imam Akmal Ali, leder av moskeen i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ap-politiker Abdullahi Alason fra Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ap-politiker Abdullahi Alason fra Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway