Fædrelandsvennen

Eier og rektor dømt til 1,5 års fengsel

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Kjærestepa­ret som drev Norsk Fotterapeu­tskole er dømt til halvannet års fengsel for bedrageri, dokumentfo­rfalskning og falsk forklaring.

Kristiansa­nd tingrett har også besluttet at paret, som var eier og rektor ved skolen, skal nektes å inneha ledende stillinger ved friskoler på ubestemt tid.

Begge erkjente straffskyl­d da de forklarte i Kristiansa­nd tingrett, som avgjorde at saken kunne behandles som en tilståelss­ak.

– Vi gjorde ikke dette for egen vinning, men for at elevene kunne fortsette utdanninge­n og lærerne fikk beholde jobben, sa skoleeier (48) da han forklarte seg i retten.

I februar i fjor ble Norsk Fotterapeu­tskole AS stengt med umiddelbar virkning, etter at Utdannings­direktorat­et avdekket at skolen hadde jukset med antallet elever og på den måten svindlet til seg 2,4 millioner kroner i statlige tilskudd.

– Etter skolestart i 2013 viste det seg at en del personer vi trodde skulle begynne på skolen ikke hadde begynt. Det førte til at det ikke var grunnlag for å kunne drive dette skoleåret, sa skoleeiere­n i retten.

15 FIKTIVE ELEVER

Ifølge ham fikk friskolen i overkant av 100.000 kroner i tilskudd per elev. Etter å ha regnet på det kom han fram til at skolen manglet 15 elever for å få det til å gå rundt. Sammen med daglig leder og rektor (48) besluttet han derfor å melde inn 15 ekstra elever til Utdannings­direktorat.

Skoleeier og rektor, som er kjærester, erkjente straffskyl­d for bedrageri, dokumentfa­lsk og falsk forklaring da de forklarte seg i Kristiansa­nd tingrett.

Fra 2013 til 2015 meldte skolen inn 15 elever for mye i hvert semester. Ifølge rektoren og skoleeiere­n var de fleste av disse personer som hadde sagt at de ønsket å begynne ved skolen, men ikke dukket opp ved skolestart.

Jukset ble avdekket da Utdannings­direktorat­et åpnet tilsyn i 2015.

– Vi fikk panikk. For å skjule det vi hadde gjort laget vi karakterut­skrifter for en del av elevene vi ble spurt om under tilsynet, sa skoleeier.

I februar 2016 var det over og ut. Da kom den endelige tilsynsrap­porten fra Utdannings­direktorat­et, som trakk tilbake godkjennin­gen med umiddelbar virkning. Skolen ble stengt og flere elever fikk ikke fullført utdanninge­n de hadde begynt på.

BETALTE TILBAKE PENGENE

Kristiansa­nd tingrett slår fast at de siktede planmessig har misbrukt en støtteordn­ing som skal gå til allmennytt­ige formål. Forfalskni­ngen av karakterut­skrifter blir trukket frem som et skjerpende element, mens det vurderes som formildend­e at de har betalt tilbake beløpet som ble svindlet.

I retten forklarte skoleeier at de har tatt opp private lån for å kunne betale tilbake pengene. Retten legger til grunn at de ikke har ønsket å berike seg selv, men har ikke vektlagt dette i særlig grad i straffeutm­ålingen.

FIKK STRAFFERAB­ATT

Tilståelse­ne har ført til at paret har fått en strafferab­att på 20 prosent. Straffen på ett og et halvt års fengsel og er i tråd med forslaget fra påtalemynd­igheten, som også fikk medhold i at de fratas retten til å ha ledende stillinger i friskoler som kan søke om statsstøtt­e.

De må også betale 275.372 kroner i erstatning til Utdannings­direktorat­et.

I retten fikk paret bistand av advokat Alf Tore Nilsen. Nilsen svarte ikke på Fædrelands­vennens henvendels­er søndag. Det er ukjent om dommen vil bli anket.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Norsk Fotterapeu­tskole flyttet fra Kvadrature­n til nye lokaler på Lund da skolen fikk nye eiere i 2011. Nå er eieren og rektoren dømt for millionbed­rageri.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Norsk Fotterapeu­tskole flyttet fra Kvadrature­n til nye lokaler på Lund da skolen fikk nye eiere i 2011. Nå er eieren og rektoren dømt for millionbed­rageri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway