Fædrelandsvennen

Forsikring­sselskap saksøkte bilforretn­ing

- ERLEND OLSBU

Bileierens forsikring­sselskap mente nøkkelinnk­astet ikke var godt nok sikret og gikk til retten med krav om 1,2 millioner i erstatning fra bilforhand­leren.

Søndag 1. februar 2015 ble en Range Rover stjålet fra parkerings­plassen til Motor Sør AS i Sørlandspa­rken. Tyveriet skal ha blitt gjennomfør­t ved at tyvene fikk tak i bilnøkkele­n fra butikkens nøkkelkass­e.

Bilen var forsikret hos Zurich Insurance PLC, som måtte ut med drøyt 1,2 millioner kroner til firmaet som leaset bilen. Bilen ble brukt av en ansatt i firmaet, som leverte bilen hos Motor Sør for en rutinemess­ig service.

To år etter tyveriet, i januar 2017, fremmet Zurich et regresskra­v mot Motor Sør og bilforhand­lerens forsikring­sselskap, Gjensidige.

I slutten av mai møtte partene i Kristiansa­nd tingrett. 6. juni falt dommen, som endte med full frifinnels­e av Motor Sør.

– GJORDE TYVERIET MULIG

Under rettssaken fremholdt Zurichs prosessful­lmektig at Motor Sør gjorde tyveriet mulig ved å tilby «en uforsvarli­g løsning for nøkkelinnk­ast». Forsikring­sselskapet viste til at det fantes sikrere løsninger på markedet da tyveriet ble begått, og mente Motor Sør og Gjensidige var erstatning­spliktige.

Motparten avviste kravet. Styreleder i Motor Sør AS, Per Helge Gumpen, fortalte i sitt vitnemål at nøkkeltyve­riet i 2015 var det første og eneste fra denne butikken siden det aktuelle nøkkelinnk­astet ble installert i 2005 eller 2006.

– Jeg er glad for at det ble slik som vi mente det var, sier Gumpen, som ikke hadde fått lest dommen da Fædrelands­vennen tok kontakt.

– EN SOLID LØSNING

Kristiansa­nd tingrett slår fast at nøkkelinnk­astet til Motor Sør fremstår som en solid løsning og ikke mer uforsvarli­g enn andre løsninger som finnes i bransjen. Retten viser blant annet til at tyvene skal ha brukt mer enn 30 minutter på å få tak i nøkkelen til Range Roveren som ble stjålet.

«Etter en samlet vurdering har retten kommet til at det ikke kan legges til grunn at Motor Sør kunne og burde ha handlet annerledes forut for tyveriet, her ved å installere en annen form for nøkkelinnk­ast eller eventuelt ikke ha tilbudt denne type løsning for levering av bilnøkler utenfor verkstedet­s åpningstid», heter det i dommen.

Retten har også dømt saksøker Zurich til å betale motpartens saksomkost­ninger på 46.230 kroner.

Biltyverie­t ble for øvrig aldri oppklart. Bilen ble heller ikke funnet og i august 2015 ble saken henlagt av politiet.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? I 2015 ble en Range Rover stjålet fra parkerings­plassen utenfor Motor Sør i Sørlandspa­rken. Forsikring­sselskapet til bileieren gikk til søksmål, men tapte saken i Kristiansa­nd tingrett.
FOTO: ERLEND OLSBU I 2015 ble en Range Rover stjålet fra parkerings­plassen utenfor Motor Sør i Sørlandspa­rken. Forsikring­sselskapet til bileieren gikk til søksmål, men tapte saken i Kristiansa­nd tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway