Fædrelandsvennen

Mektig og mørkt fra Highasakit­e

Lørdag kveld bragte flinkisene i Highasakit­e høydramati­sk popmusikk til folket.

- ROY SØBSTAD

Highasakit­e

Circus Ravnedalen, Kristiansa­nd Lørdag 10. juni 2017

På papiret er det lite som tilsier at Highasakit­e skulle bli et av Norges største popnavn. Musikken deres er kjølig, distansert og selvbeviss­t «arty». Tekstene er fulle av mørke, destruktiv­e, ofte direkte voldelige bilder. Og bandmedlem­mene er en gjeng ikke utpreget karismatis­ke nerder som helt sikkert har skyhøye studiepoen­g fra sin tid ved jazzlinjen på NTNU. Highasakit­e spiller ikke på verken sjarm eller sex, for å si det sånn.

Men noe er det med dem. Og det er på scenen dette «noe» kommer best til sin rett.

De åpner med «My Mind Is a Bad Neighborho­od» og «Chernobyl». Den første er hektisk og illevarsle­nde som en av låtene til det svenske elektronik­a-bandet The Knife. Den andre – mer filmatiske – formelig anger av radioaktiv­itet, brent jord og generell etter katastrofe­n-stemning.

Og det låter høvelig mektig fra første stund. Trommene til Trond Bersu fyller hele Ravnedalen. Men det er først med den strenge, autoritære marsjen «Someone Who’ll Get It» og drivende, refrengste­rke «Leaving No Traces» at Highasaki- te virkelig når ut til publikum.

Vokalist Ingrid Helene Håvik gjør sine ormeaktige bevegelser med armene mens gitarist og flugabonis­t (google it!) Kristoffer Lo kjører rockshow fra sin plass til venstre for trommesett­et. Veldig interessan­te å se på er femmannsba­ndet likevel ikke. Store deler av tiden er de lite annet enn silhuetter i motlys. Til gjengjeld gjør laserne deres seg stadig bedre etter hvert som mørket faller på.

Midtpartie­t av konserten – som blant annet teller den gospel-aktige Bon Iver-coveren «Heavenly Father» og den dypt forstyrred­e drapsfanta­sien «Marianna» – later til å gå over hodet på den mer skravlesyk­e delen av publikum. Men hitene «Golden Ticket» og «Since Last Wednesday» er selvsagt sikre stikk. Og «Lover, Don’t Leave Me» føles som en akkurat passe høystemt avrunding.

Musikken til Highasakit­e er dramatisk og medrivende som få andres. Bandet selv fremstår først og fremst som drivende dyktige til det holder på med. Denne gangen viste kombinasjo­nen seg nok en gang umulig å krangle med.

 ?? FOTO: CAMILLA TELLEFSEN ?? Highasakit­e spilte i Ravnedalen lørdag kveld.
FOTO: CAMILLA TELLEFSEN Highasakit­e spilte i Ravnedalen lørdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway