Fædrelandsvennen

Anmeldte seksuelle overgrep mot barn har økt med 27 % på ett år

Antall anmeldelse­r av seksuallov­brudd, især mot barn, har økt kraftig både det siste året og de fem siste årene. Det viser ferske tall fra politiet.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Jeg blir ikke overrasket. Avhør av barn som har opplevd seksuelle overgrep, har økt betrakteli­g hos oss, sier Anne-lise Farstad, leder i Statens barnehus Kristiansa­nd.

På kun ett år har antallet anmeldelse­r av seksuelle overgrep mot barn økt med hele 27 prosent i Norge.

ØKT TILGANG

Ferske tall fra politiet viser en kraftig økning i antall anmeldte seksuallov­brudd utført mot mennesker i alle aldersgrup­per. Sammenlign­et med første periode i fjor har politiet sett en økning på 16,8 prosent.

Den største økningen er imidlertid å finne når det gjelder seksuelle overgrep mot barn i alderen 14-16 år og seksuell handling med barn under 16 år. På fem år har bunken med antall anmeldelse­r økt med hele 206,7 prosent, altså fra 239 til 733 anmeldelse­r.

Politiet mener det blant annet kan knyttes til lettere tilgang til ofre gjennom internett.

– Den reelle økningen tilskrives i hovedsak at gjerningsm­enn når mange ofre gjennom internett, noe som gir seg utslag i at det ofte er mange fornærmede i hver sak, skriver politidire­ktoratet i sin rapport.

De fortsetter:

– Mange gjerningsm­enn utnytter den opplevde anonymitet­en som internett gir, de kjenner arenaene der de fornærmede ferdes og kommunikas­jonsformen, skriver politiet videre.

ØKT BEVISSTGJØ­RING

Politiet påpeker at tallet viser en reell økning, men hevder at det også kan relateres til økt bevisstgjø­ring og avdekking av mørketall.

– Fokuset på seksuelle overgrep mot barn har økt de senere år, noe som kan ha bidratt til at flere forhold anmeldes, skriver politiet videre.

Stine Sofies Stiftelse i Grimstad er glad for at det er blitt mer fokus på temaet.

– Det er trist at vi lever i en verden hvor vold og overgrep mot barn er et problem, men jeg er glad for at flere velger å anmelde. Vi håper at vårt arbeid bidrar til dette, sier Ada Sofie Austegard, generalsek­retær i Stine Sofies Stiftelse.

Hun presiserer at det fortsatt må gjøres mer.

– Vi må ikke glemme at dette er det største samfunnspr­oblemet i vår tid. Det er ennå ikke nok fokus på dette hos faginstans­er som barnehager og skoler, sier Austegard videre.

ET LOKALT PROBLEM

Anne-lise Farstad fra Barnehuset i Kristiansa­nd mener som Austegard at vold og overgrep mot barn har blitt en større prioritet i flere deler av samfunnet.

– Vi ser at flere velger å anmelde i takt med økt bevisstgjø­ring. Samtidig har politiet blitt flinkere til å etterforsk­e. Politiet trenger likevel mer ressurser for å håndtere dette på en god måte, sier Farstad.

Både Barnehuset og Stine Sofies Stiftelse presiserer likevel at antall internettr­elaterte saker har økt betrakteli­g.

– Vi har sett en stor økning i internetto­vergrep. Internett og sosiale medier er dessverre et enormt potensiale for overgriper­e, det gir større tilgang fra fjerne hold, sier Farstad videre.

Farstad oppfordrer foreldre til å være oppmerksom på nettbruken til barna og opplyse dem om faren for nettovergr­ep.

– Samtidig er det viktig at foreldre ser barna sine og gir dem kompliment­er. Det er dessverre en del barn som mangler bekreftels­e fra foreldre, og da kan faren for at de søker bekreftels­e fra andre hold bli større, sier Farstad.

 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Anne-lise Farstad, leder i Statens barnehus Kristiansa­nd.
Foto: Kjartan Bjelland Anne-lise Farstad, leder i Statens barnehus Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Anne-lise Farstad, leder i Statens barnehus Kristiansa­nd, sier at de har avhørt flere barn som har opplevd seksuelle overgrep i 2016 enn tidligere år.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Anne-lise Farstad, leder i Statens barnehus Kristiansa­nd, sier at de har avhørt flere barn som har opplevd seksuelle overgrep i 2016 enn tidligere år.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Det er trist at vi lever i en verden hvor vold og overgrep mot barn er et problem, sier leder i Stine Sofie Stiftelse, Ada Sofie Austegard.
FOTO: NTB SCANPIX – Det er trist at vi lever i en verden hvor vold og overgrep mot barn er et problem, sier leder i Stine Sofie Stiftelse, Ada Sofie Austegard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway