Fædrelandsvennen

Minnesmerk­er fra en fjern vakt

- KJETIL IGLAND ALF

HISTORIE «Nøytralite­tsvakt. En registreri­ng av minnestein­er og inskripsjo­ner»

Normann Liene

Utgitt av Vest Agder-museet

Normann Liene har igjen gjort et stykke lokalhisto­risk arbeid av stor verdi.

Han har trålet Kristiansa­ndområdet for å registrere minnesmerk­er etter nøytralite­tsvakten under første verdenskri­g. De 34 han formidler kunnskap om i denne boken, befinner seg i Høvåg, Vennesla, Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen. De er registrert med beskrivels­er, historikk, foto og kart. Området har hatt rundt sytti slike varde- vakt-markeringe­r, som kan være en stein eller inskripsjo­ner i fjell.

Noen er dekket av lav og skjult av kratt, flere ødelagt av tidens tann eller menneskeli­g aktivitet, andre er ennå er svært godt bevart; alle er de påminnelse­r om at Norge gjorde store anstrengel­ser for å styre unna krigen vi kjenner som første verdenskri­g (1914-1918).

Regjeringe­n Gunnar Knudsen manøvrerte med hårfine kursjuster­inger landet gjennom krigsårene, men frykten for en invasjon lå under. Derfor ble det like etter krigsutbru­ddet etablert et nøytralite­tsvern ved strategisk viktige punkter langs kysten.

Et par tusen norske sjøfolk ble ofre for tyske torpedoer. Nøytralite­tsvaktene slapp med skrekken, men ved mistenkeli­g aktivitet hadde de telefonlin­je til nærmeste forsvarsko­mmando. Også den krigen berørte oss.

Normann Liene har mye interes- sant stoff om stedet der minnesmerk­et befinner seg, og om livet som nøytralite­tsvakt. Mannskapen­e tjenestegj­orde én måned, bodde i skolehus, på gårder eller i enkle hytter. Lange dager på fritiden kan ha fått dem til å hogge inn byvåpen, navn og andre opplysning­er i stein, enkelte rene kunstverk.

Noen av vardestein­ene er truet av veiutbyggi­ng, som den nye traseen for E 39. Denne boken bør minne ansvarlige myndighete­r om at de blir tatt vare på!

Minnesmerk­ene er nok lette å finne for kjentfolk, men kartene kunne vært bearbeidet mer med tanke på ukjente. Ta med turkart! Bildene er å betrakte som amatørfoto på det jevne, men viktige for fremstilli­ngen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway