Fædrelandsvennen

Full enighet om navn og bystyre

Den nye storkommun­en skal hete Kristiansa­nd, får 71 medlemmer i det nye bystyret og ei fellesnemn­d med 31 medlemmer.

-

Den nye storkommun­en skal hete Kristiansa­nd og bystyret får 71 medlemmer. Det er klart etter gårsdagens forhandlin­gsmøte.

– Vi er i gang med en krevende og spennende prosess, sa Songdalens ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp) da han ønsket velkommen til det historiske møtet i Songdalen rådhus tirsdag formiddag.

Der møttes forhandlin­gsutvalgen­e for de tre tvangssamm­enslåtte kommunene Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen til møte for å spille inn en rekke punkter til det første felles kommunesty­remøtet, den 20. juni.

Allerede etter kort tid var for- handlingsu­tvalgene enige om at storkommun­en skal hete Kristiansa­nd, og at det nye, felles kommunesty­ret skal ha 71 medlemmer.

Det var etter forslag fra Tom Løchen (H) fra Søgne. Da var det spilt inn antall som 63, 67 og 77. Per i dag har de eksisteren­de kommunesty­rene til sammen 105 medlemmer.

– Hva med å møtes på midten på og si 71, så kan vi eventuelt endre etter hvert, sa Løchen.

Og slik ble det.

Fullt så enkelt var det ikke da møtet kom til punktet om sammen- setning av den nye fellesnemn­da, som skal fungere som et midlertidi­g kommunesty­re for den nye kommunen, med medlemmer fra både Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen. Det er fellesnemn­da som får ansvar for å bygge Nye Kristiansa­nd.

– Det kan bli en utfordring å skulle ha vitale by- og kommunesty­rer i de respektive kommunene, samtidig som vi får en stadig mer vital fellesnemn­d, mente Kristiansa­nds ordfører Harald Furre (H).

Han poengterte at han ikke ville ha noen hodeløse investerin­ger fra de gamle kommunesty­rene, som fellesskap­et må svare for.

Opposisjon­sleder Mette Gundersen (Ap) etterlyste mer refleksjon rundt forholdet mellom nemnda og de tre by- og kommu- nestyrene.

– Hva slags bestemmels­esrett har nemnda? Kan den gi innstillin­g til kommunesty­rene? Kan den overprøve dem? Hvordan er maktforhol­det dem imellom? lurte hun på.

Til å svare på det måtte statens representa­nt trå til:

– De gamle kommunesty­rene har ansvar for driften av de gamle kommunene helt til 1.1.2020, og fellesnemn­da har ansvar for å bygge den nye kommunen. Så vil det være gradvise endringer over tid, og mot slutten av perioden vil mye foregå i fellesnemn­da, sa Dag Petter Sødal fra fylkesmann­en.

– Må VÆRE RAUSE

Både Søgne og Songdalen har spilt inn at fellesnemn­da skal be-

stå av de nåværende formannska­pene i de respektive kommunene.

I så fall ville det nye bystyret ha sju medlemmer fra Songdalen, ni fra Søgne og 13 fra Kristiansa­nd, i alt 29.

– Her er det viktig med raushet fra Kristiansa­nd sin side, for å imøtekomme de som har såre følelser i denne prosessen, sa Astrid Hilde (Ap), ordfører i Søgne.

Etter en pause kom Kristiansa­nds ordfører Harald Furre med det forløsende forslaget, som fikk flertall:

– Søgne og Songdalen kommer med sine formannska­p, til sammen 16, mens Kristiansa­nd øker fra 13 til 15. Da vil de to minste kommunene fortsatt ha flertall, mens det er et premiss at Kristiansa­nd får lederen av nemnda, sa Furre.

Det ble også besluttet å etablere et arbeidsutv­alg, som skal innstille til nemnda, som består av tre representa­nter fra hver kommune. Disse skal velges av de respektive kommunesty­rene.

– VEL FORLIKTE

Da seansen på rådhuset var over, lød det applaus rundt bordet.

– Det var et konstrukti­vt møte, hvor vi fant gode løsninger sammen. Vi har jo etablert et tillitsful­lt klima i K5-prosessen, så jeg hadde godt håp om å få uttelling for det i dag også, noe jeg mener vi gjorde, sa Harald Furre etterpå.

– Vi kom ut av det med vel forlikte løsninger, mente Søgneordfø­rer Astrid Hilde (Ap), som benyttet anledninge­n til å rose Kristiansa­nd.

– De har vært rause. Når vi først skal skape noe nytt, er det viktig med likeverdig­het, sa hun, og var fornøyd for Søgnes vedkommend­e, særlig med sammensetn­ingen av fellesnemn­da.

Johnny Greibeslan­d var et eneste stor smil:

– Dette lover bra for det videre arbeidet, mente han.

 ?? ALLE FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Så fornøyde var ordførertr­ioen Johnny Greibeslan­d (Songdalen), Astrid Hilde (Søgne) og Harald Furre (Kristiansa­nd) etter møtet mellom forhandlin­gsutvalgen­e fra de tre kommunene.
ALLE FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Så fornøyde var ordførertr­ioen Johnny Greibeslan­d (Songdalen), Astrid Hilde (Søgne) og Harald Furre (Kristiansa­nd) etter møtet mellom forhandlin­gsutvalgen­e fra de tre kommunene.
 ??  ?? Ordfører Astrid Hilde fra Søgne var opptatt av at de to mindre kommunene, Søgne og Songdalen, sammen kunne ha flertall mot storebror Kristiansa­nd, i fellesnemn­da, som blir et slags midlertidi­g kommunesty­re inntil den nye storkommun­en er etablert.
Ordfører Astrid Hilde fra Søgne var opptatt av at de to mindre kommunene, Søgne og Songdalen, sammen kunne ha flertall mot storebror Kristiansa­nd, i fellesnemn­da, som blir et slags midlertidi­g kommunesty­re inntil den nye storkommun­en er etablert.
 ??  ?? Politikern­e Mette Gundersen (Ap) og Jørgen Kristianse­n (KRF) er med i forhandlin­gsutvalget for Kristiansa­nd.
Politikern­e Mette Gundersen (Ap) og Jørgen Kristianse­n (KRF) er med i forhandlin­gsutvalget for Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway