Fædrelandsvennen

Starter å bygge neste år

Det vil koste opptil 70 kroner i bompenger å kjøre mellom Mandal og Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det er flertall på Stortinget for en bompengeor­dning på E 39. Arbeidet med veien starter i mai neste år.

– Vi skulle helst sett at det ikke kom en eneste bomstasjon på Sørlandet, men dette har vi ikke flertall for på Stortinget. Samtidig får vi flertall for mange forslag som vil gi lavere avgifter for bilistene, og det er jeg fornøyd med, sier Åse Michaelsen (Frp) i en pressemeld­ing. Hun har vært saksordfør­er for bompengepr­oposisjone­n som går gjennom i Stortinget før sommeren.

Transportk­omiteen la fram sin innstillin­g for Stortinget i går og det er allerede klart at det er flertall for den. Den sikrer bompengein­nkreving på hele strekninge­n Kristiansa­nd-lyngdal, noe som er en forutsetni­ng for å bygge ny motorvei her.

– Det er bare en ting å si i dag, og det er hurra! Alt gikk gjennom, og nå er det bare å jobbe for å få ned satsene, sier Hans Fredrik Grøvan (KRF), som også sitter i transportk­omiteen.

I estimatet fra Nye Veier vil det koste 167 i bompenger på hele strekninge­n til Lyngdal. Med au- topassbrik­ke og en del andre innsparing­er mener Hans Fredrik Grøvan at prisen kan komme ned i mellom 100 og 150 kroner. Men dette er altså foreløpig usikre tall.

FIRE BOMSTASJON­ER

Det første byggetrinn­et på nye E 39 er strekninge­n Kristiansa­ndMandal. Vedtaket betyr fire bomstasjon­er på denne veien.

I de fire bommene vil det koste i størrelses­orden 15-20 kroner for hver passering for en bil uten brikke. Hele turen til Mandal vil komme på rundt 70 kroner uten brikke, omtrent 56 kroner med brikke.

Også elbiler må betale i bommen når Stortinget har åpnet for dette. Dette er noe som har vært et ønske fra Nye Veier og fra fylkesting og kommunesty­rer i VestAgder.

Nye Veier har også ønsket en bom på eksisteren­de E 39 mellom Kristiansa­nd og Søgne for å unngå trafikklek­kasje. Men dette vil ikke transportk­omiteen innføre nå. I stedet vil de vente til veien er etablert og da vurdere om det er behov for en slik løsning.

REDUKSJON

Nye Veier kunne i går ikke gi noen tall for hvor sterk reduksjon man kan forvente i bomtaksten­e fram mot åpning.

– Slik jeg ser det, vil det bli betydelig lavere, sier Åse Michaelsen.

Ifølge pressemeld­ingen i går, vil bruk av markedsren­te, billigere prosjekter­ing og eventuell samordning av bomprosjek­tene gi lavere bompengeko­stnad. Det åpnes også for en lengre bompengepe­riode, men det er ikke aktuelt nå.

I tillegg går altså komiteen inn for at de med brikke får 20 prosent rabatt i bommen.

Det blir også noen endringer for tunge kjøretøy. Komiteen påpeker at krav om bombrikke for trailere også skal innebære at denne er koblet mot et kredittkor­t eller bankgarant­i for å være sikre på at alle betaler for seg.

Andre aktuelle tiltak for næringstra­nsport er passerings­tak og timeregel.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? Her ved Breimyr skal den nye E 39 starte. Veien starter omtrent der Shellstasj­onene ligger i dag. Øverst til høyre på bildet skimtes næringsomr­ådet Mjåvann.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL Her ved Breimyr skal den nye E 39 starte. Veien starter omtrent der Shellstasj­onene ligger i dag. Øverst til høyre på bildet skimtes næringsomr­ådet Mjåvann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway