Fædrelandsvennen

Able gjør gode penger på eierskifte­r

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Rådgivning ved kjøp og salg av små- og mellomstor­e bedrifter har vist seg å være god butikk for det kristiansa­ndsbaserte rådgivning­sselskapet Able.

– Vi har bygd et miljø som er litt atypisk utenfor Oslo, mener daglig leder, sier daglig leder Jan Rune Andås i Able til Fædrelands­vennen.

– Vi er veldig godt fornøyd med fjorårsres­ultatet. Så er det også et resultat som skyldes innsats over flere år, legger han til.

Og med et resultat før skatt på 3,4 millioner av en omsetning på 7 millioner kroner, tilsvarend­e en resultatma­rgin på 48 prosent, kan man jo heller ikke være annet enn fornøyd.

– Det er god butikk, ja, men det betyr også at vi har lyktes med det vi holder på med, fortsetter Andås.

Forretning­smodellen er nemlig slik at Able først får honorar om man lykkes med et eierskifte.

– Hvis ikke, blir det heller ingen penger. Så har vi også suksesshon­orar om vi gjør det bedre enn forventet, sier Andås.

Able jobber primært som rådgiver i forbindels­e med salg og kjøp av små og mellomstor­e virk- somheter fra Rogaland i vest til Vestfold i øst, i tillegg til Oslo-området.

GENERASJON­SSKIFTE

Flere av Ables oppdrag er generasjon­sskifter der bedrifter selges ut av familien.

– Nå er de store barnekulle­ne etter krigen, hvor 1946 var den mest barnerike i norsk historie, i ferd med å pensjonere­s. For noen tiår tilbake var normalen at sønn eller datter tok over familiebed­riften når foreldrene ga seg. Nå må eiere selge ut av familien i stedet for til sine barn, sier Roald Støle, styreleder og partner i Able.

– MANGE FARER

Ifølge selskapet er ni av ti eierskifte­r blant små- og mellomstor­e bedrifter såkalte en-til-enovertake­lser.

– Der ligger også en av de største farene. For selgeren er som regel amatør i å selge, mens kjøper gjerne er en profesjone­ll aktør, sier Dag Eftevaag, også han partner i Able.

Press på pris og ufordelakt­ige betingelse­r kan fort bli konsekvens­ene, mener partnerne.

– Vi hadde en kunde som ble tilbudt 25 millioner for gründerbed­riften sin av en kjøper. Mye penger, men kunden mente bedriften

FRA REGNSKAPET

nok kunne være verd noe mer. Vi fikk tre interesser­te kjøpere til bedriften og endte opp med en salgssum på 60 millioner. Et ekstremtil­felle så klart, men det vi- ser hvordan markedet fungerer, forteller Støle.

Så har det lille miljøet på fire rådgivere, til høsten fem, funnet en nisje de har slått seg opp på, ikke bare lokalt, men også nasjonalt.

NISJEBEDRI­FT

– Du finner ikke noe tilsvarend­e selskap som vårt med fem-seks årsverk som jobber spesifikt mot eierskifte­r i små- og mellomstor­e bedrifter utenfor Oslo, sier Andås.

Likevel ble det ikke mer enn 1012 eierskifte­r i fjor for Able, av de om lag 20.000 eierskifte­ne som gjennomfør­es årlig i Norge.

– Vi har heller ikke noe mål om å ha flest mulig, men heller ha høy løsningsgr­ad. Et eierskifte er en lang modningspr­osess både for den som skal selge og den som skal kjøpe, forteller Andås, som anbefaler bedriftsei­ere å starte salgsprose­ssen tidsnok.

– Mange begynner for seint og venter helt til det siste. Kjøper vil gjerne ha med tidligere eier i en overgangsf­ase, noe som kan bli vanskelig hvis man selv er klar for pensjonist­tilværelse­n.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Able gjorde god butikk på eierskifte­r i små- og mellomstor­e bedrifter i 2016. Fra venstre: Dag Eftevaag, Jan Rune Andås og Roald Støle.
FOTO: RICHARD NODELAND Able gjorde god butikk på eierskifte­r i små- og mellomstor­e bedrifter i 2016. Fra venstre: Dag Eftevaag, Jan Rune Andås og Roald Støle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway